A Fehér Ház szerint a kilőtt azonosítatlan tárgyak nem földön kívüli eredetűek

2023. február 13. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház sajtótájékoztatót tartott, miután a napokban több azonosítatlan repülő tárgyat is kilőttek az Egyesült Államok fölött a kémballonos incidens után.

A történtek miatt több elmélet és konteó is elterjedt az azonosítatlan tárgyak eredetéről, ezért a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre a sajtótájékoztatón külön kifejtette egyik válaszában, hogy a rendelkezésre álló információk alapján semmi nem utal arra, hogy a lelőtt azonosítatlan tárgyak földön kívüli eredetűek vagy földön kívüli lényekhez lennének köthetők. A Fehér Ház azért is érezte fontosnak tisztázni ezt, mert ők is észlelték, hogy sok elmélet kering, olvasható a CNN tudósításában.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az eseményen arról beszélt, hogy az alaposabb radaros megfigyelés és lehetőségek az egyik magyarázat arra, hogy a napokban több azonosítatlan tárgyat is észleltek az Egyesült Államok légterében – az alaposabb megfigyelést a kémballonos incidens után érezték fontosnak. „Nem tudtuk egyértelműen megállapítani, pontosan mik ezek az objektumok, ezért a biztonságunk és a repülésbiztonság érdekében cselekedtünk” – indokolta a tárgyak kilövését Kirby. Kitért arra, hogy a lelőtt tárgyak nem jelentettek veszélyt a lakosságra, nem bocsátottak ki kommunikációs jeleket, és nem rendelkeztek manőverező képességgel, valamint egyik objektumnak sem volt személyzete. A kémballonos incidensről Kirby azt mondta, hogy Kína limitált mennyiségű információhoz juthatott a ballon által. Arról is beszélt, hogy Joe Biden elnök felkérésére egy ügynökségeken átívelő csapat igyekszik majd felmérni, pontosan mekkora biztonsági kockázatot jelenthetnek ezek objektumok.

Az ügyben hétfőn sajtótájékoztatót tartott a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau is, aki az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy „nyilvánvalóan van valamiféle mintázat a történtekben, az a tény ugyanis, hogy mindezt az utóbbi egy hétben fokozottan megtapasztalhattuk, szoros érdeklődésre és figyelemre tart számot”. Trudeau azt mondta, Kanada továbbra is fel fog lépni az azonosítatlan légi eszközökkel szemben légterében, ezzel biztosítva a kanadai lakosság és a légi közlekedés biztonságát.

Egy azonosítatlan tárgyat még pénteken Alaszka partjainál lőttek le, majd a hétvégén további kettőt az amerikai–kanadai határ közelében, de nem sokkal később Kanada légterében is leszedtek egyet. Mindez azután történt, hogy Dél-Karolina fölött kilőttek egy kínai kémballonnak tartott tárgyat pár nappal korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!