Kilőtték a kínai kémballont

2023. február 4. – 20:54

frissítve

Kilőtték a kínai kémballont
Fotó: Peter Zay / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hadsereg kilőtte az Egyesült Államok felett lebegő kínai kémballont – írja a CNN. Az oldal szerint a ballont az Atlanti-óceán felett lőtték ki.

A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt. A tárca egyik szóvivője szerint a léggömb észlelését követően a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az nem jelent fenyegetést az emberekre, így a légi eszköz lelövésével – a pekingi álláspont szerint – az amerikai fél „nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet. Kína ismét cáfolta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket, hozzátéve, hogy a légi eszköz véletlenül tévedt az Egyesült Államok légterébe.

A ballont csütörtökön fedezték fel Montana állam felett, majd az időjárási jelenségeket követve szombaton hagyta el a kontinens területét. A katonaság bizonyos volt benne, hogy egy kínai kémballonról volt szó.

Biden szombaton azt nyilatkozta, hogy „elintézi” majd a dolgot. A környéken helyi idő szerint szombat délután több repteret is lezártak.

Peking már korábban is azt állította, hogy a repülő tárgy egy főként meteorológiai feladatot ellátó ballon. A diplomáciai hullámok miatt azonban el kellett halasztani Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai útját, ami vasárnap kezdődött volna.

Az első ballon felbukkanása után felfedeztek egy másikat is az amerikaiak, ez Latin-Amerika felett lebegett, de nem az Egyesült Államok irányába haladt.

A felderítésre használt ballonok történelméről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!