Újabb kínai kémballont észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

2023. február 4. – 09:10

Újabb kínai kémballont észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett
A korábban észlelt kínai kémballon – Fotó: Chase DOAK / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kínai kémballont észlelt az Egyesült Államok, ezúttal Latin-Amerika felett, írja a Guardian. A Pentagon nem közölte a légballon pontos helyzetét, a CNN-nek viszont annyit elárultak, hogy nem az Egyesült Államok irányában haladt. A csütörtökön észlelt légballon többek között Montana állam felett repült át, azon a területen, ahol a nukleáris rakétáik egy részét tárolják az amerikaiak. Kínai szerint csupán egyik időjárási megfigyelésekre használt légballonjuk tért le a pályájáról.

A kínai kémballon komoly diplomáciai feszültségeket okozott az Egyesült Államok és Kína között, Antony Blinken amerikai külügyminiszter emiatt halasztotta el a hétvégi pekingi látogatását. Blinken egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy telefonon beszélt Van Jivel, egy magas rangú kínai diplomatával, és „világossá tette, hogy a megfigyelő ballon jelenléte az amerikai légtérben az amerikai szuverenitás és a nemzetközi jog egyértelmű megsértése”. 2018 óta először látogatott volna Kínába amerikai külügyminiszter.

Sokakat meglephetett a kémballon híre, hiszen drónokkal már szinte bárhová be lehet repülni, és a műholdak már szinte mindenhová belátnak. A léggömböknek és ballonoknak azonban több előnyük is van, és szakértők szerint még inkább elterjedhet az alkalmazásuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!