Kínai kémléggömböt észleltek az Egyesült Államok fölött

2023. február 3. – 05:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nyomon követ egy feltételezett kínai megfigyelő léggömböt, amelyet néhány napja észleltek a légtere felett. Korábban vadászgépeket, köztük F–22-eseket is készenlétbe helyeztek, hogy lelőjék a léggömböt, ha a Fehér Ház erre utasítást ad, de Joe Biden elnök végül úgy döntött, hogy nem lövik le, mert azzal a léggömb alatti területeken élőket veszélyeztették volna .

A hírről először beszámoló NBC News azt írja: „Az Egyesült Államok kormánya észlelt és nyomon követ egy nagy magasságú megfigyelő ballont, amely jelenleg az Egyesült Államok kontinentális része felett tartózkodik” – mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője. „Továbbra is szorosan nyomon követjük és megfigyeljük.”

Egy magas rangú, neve elhallgatását kérő védelmi tisztviselő szerint az Egyesült Államok „nagyon nagy mértékben biztos benne”, hogy egy kínai kémléggömbről van szó, amely „érzékeny helyszínek” fölött repült, hogy információkat gyűjtsön.

A szerkezetet többek között Montana állam fölött észlelték, ahol az Egyesült Államok három nukleáris rakétasilójának egyike található a Malmstrom légibázison.

A Pentagon rövid közleménye szerint a kormány továbbra is nyomon követi a léggömböt, amely „jelenleg jóval a kereskedelmi légi forgalom fölötti magasságban halad, és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre”.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő elmondta, hogy az Egyesült Államok több csatornán keresztül „kapcsolatba lépett” Pekinggel.

Marco Rubio amerikai szenátor, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának vezető republikánusa szerint a kémléggömb riasztó, de nem meglepő. „A Peking által hazánk ellen irányuló kémkedés szintje drámaian intenzívebbé és szemtelenebbé vált az elmúlt öt évben” – írta Rubio.

Az incidensre akkor került sor, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégére várt első pekingi útjára indulna – vagy indult volna. Bár az utat hivatalosan nem jelentették be, mind Peking, mind Washington a közelgő érkezéséről beszélt. Nem világos, hogy a léggömb felfedezése befolyásolja-e Blinken utazási terveit.

A Billings Gazette című lap egy nagy fehér léggömböt ábrázoló fényképet rögzített a terület felett, de a Pentagon nem erősítette meg, hogy ez volt-e a megfigyelő léggömb. A léggömböt a felhők között lehetett látni, és úgy tűnt, mintha egy napelemes rendszer lógna az alján – mondta a CBC tudósítása szerint Larry Mayer, a Gazette fotósa.

A feltételezett kínai kémléggömb – Fotó: Chase Doak / Reuters
A feltételezett kínai kémléggömb – Fotó: Chase Doak / Reuters

Greg Gianforte montanai kormányzó elmondta, hogy szerdán tájékoztatták a helyzetről, miután a Montanai Nemzeti Gárdát értesítették az állam légterében zajló katonai műveletről – olvasható a republikánus kormányzó és szóvivője, Brooke Stroyke közleményében.

„A kémlelő ballontól kezdve a TikTokon keresztül az amerikaiak után kémkedő Kínai Kommunista Párton át az ahhoz kötődő vállalatokig, amelyek amerikai termőföldeket vásárolnak, mélyen nyugtalanít a nemzetbiztonságunk szempontjából aggasztó fejlemények folyamatos áradata” – fogalmazott Gianforte a közleményben.

A kormánytisztviselő szerint a kongresszusi vezetőket csütörtök délután tájékoztatták az ügyről. Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke, a kaliforniai képviselőház elnöke a Twitteren azt írta: „Kína szemtelenül semmibe veszi az Egyesült Államok szuverenitását, ami destabilizáló akció, amivel foglalkozni kell.”

Kínával számos kérdésben különösen nagy a feszültség, kezdve Tajvantól és a Dél-kínai-tengertől kezdve a Kína nyugati Hszincsiang régiójának emberi jogain át a hongkongi demokráciaaktivisták elleni fellépésig. A listán nem utolsósorban szerepel az is, hogy Kína hallgatólagosan támogatja Oroszország ukrajnai invázióját, valamint nem hajlandó megfékezni Észak-Korea bővülő ballisztikus rakétaprogramját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!