Megtalálták a lelőtt kínai kémballon szenzorait az Atlanti-óceánban

2023. február 14. – 05:48

Megtalálták a lelőtt kínai kémballon szenzorait az Atlanti-óceánban
A kínai kémballon a kilövés pillanatában – Fotó: Randall Hill / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a korábban lelőtt, feltehetően kémkedésre használt kínai légballon szenzorait az Atlanti-óceánban, az FBI vizsgálja a maradványokat, közölte hétfőn az amerikai hadsereg. A roncsokra Dél-Karolina partjainál bukkantak rá a keresőcsapatok: elektronikai alkatrészeket és a ballon elsődleges szenzorait, köztük a ballon egyik antennájának 9-12 méteres darabját találták meg.

Kína továbbra is azon az állásponton van, hogy a légballon meteorológiai megfigyelésekre használt civil eszköz volt, és csak véletlenül sodródott az Egyesült Államok fölé. Az amerikaiak szerint viszont az eddig megtalált alkatrészek is azt bizonyítják, hogy a ballon alkalmas volt kémkedésre.

Az amerikai hadsereg február 4-én lőtte ki az Egyesült Államok felett áthaladó kínai légballont, azóta folyt a keresés az eszköz maradványai után. Az amerikaiak két légballont is észleltek az azt megelőző napokban, de a másik Latin-Amerika felett lebegett, nem repült át az Egyesült Államok felett.

Az amerikai haditengerészet által közzétett fotókon tűzszerészek segítségével gyűjtik be a lelőtt kínai kémballon maradványait a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál – Fotó: U.s. Navy / Reuters Az amerikai haditengerészet által közzétett fotókon tűzszerészek segítségével gyűjtik be a lelőtt kínai kémballon maradványait a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál – Fotó: U.s. Navy / Reuters
Az amerikai haditengerészet által közzétett fotókon tűzszerészek segítségével gyűjtik be a lelőtt kínai kémballon maradványait a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál – Fotó: U.s. Navy / Reuters

A légballonos incidens óta további három azonosítatlan tárgyat lőttek le az amerikaiak: egyet Alaszka partjainál, egyet az amerikai–kanadai határ közelében, majd pedig Kanada légterében is leszedtek egyet. A Fehér Ház közben igyekezett tisztázni, hogy a lelőtt azonosítatlan tárgyak nem földön kívüli eredetűek.

Azzal, hogy miért használhatnak a kínaiak kémballonokat, ebben a cikkben foglalkoztunk.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!