262 ukrán sportoló meghalt, 363 sportlétesítmény megsemmisült a háborúban

2023. április 2. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázió kezdete óta 262 urkán sportoló halt meg, és 363 sportlétesítményt romboltak le, mondta Vadim Huttsait ukrán sportminiszter. Huttsait az Ukrajnába látogató Vatanabe Morinarival, a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével találkozott, írja a Guardian.

Huttsait megismételte azt a korábbi álláspontot, hogy nem szabadna engedni az orosz sportolók részvételét az olimpián vagy más nemzetközi sporteseményeken. Korábban a Deutsche Welle videójában egy ukrán edző azt a kérdést tette fel: „Hogyan állhatnánk a gyilkosaink mellett a dobogón?”

Lengyelország, Nagy-Britannia és a Balti-államok is azon az állásponton vannak, hogy az orosz és belarusz sportolókat ki kellene tiltani a 2024-es párizsi olimpiáról. A súlyos kritikák ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) támogatja az orosz és belarusz sportolók visszatérését, írta a Spiegel.

A március végi állapot szerint a száműzött sportolók újra indulhatnak, de három feltételnek meg kell felelniük. Az egyik ilyen a szigorú semlegesség, a másik a doppingszabályok betartása, a harmadik pedig az, hogy nem támogathatják aktívan a háborút. A két ország azon versenyzőit, akiknek bármilyen katonai kötődésük van, továbbra is kizárják.

Több neves orosz sportoló ott volt azon a színpadon, ahol Vlagyimir Putyin a beavatkozás szükségességéről beszélt. Arról egyelőre nincs döntés, hogy az esetükben lesznek-e szankciók.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!