Három feltétellel engedi vissza a NOB az orosz sportolókat a világversenyekre

2023. március 28. – 17:28

Három feltétellel engedi vissza a NOB az orosz sportolókat a világversenyekre
A sífutó Alekszandr Bolsunov olimpiai győzelme után nem indulhatott világkupákon – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A súlyos kritikák ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) támogatja az orosz és belarusz sportolók visszatérését a világ sportjába – írta a Spiegel. A NOB igyekszik betartani az Olimpiai Charta első mondatát, mely szerint a sportoló az első. A két ország azon versenyzőit, akiknek bármilyen katonai kötődésük van, továbbra is kizárják.

A jelenlegi döntés szerint a száműzött sportolók újra indulhatnak, de három feltételnek meg kell felelniük.

Az egyik ilyen a szigorú semlegesség, a másik a doppingszabályok betartása, a harmadik pedig az, hogy nem támogathatják aktívan a háborút. Több neves orosz sportoló ott volt azon a színpadon, ahol Vlagyimir Putyin a beavatkozás szükségességéről beszélt. Arról egyelőre nincs döntés, hogy az esetükben lesznek-e szankciók.

Az oroszok tavaly februárban indított háborúja után a NOB úgy döntött, hogy a világ- és Európa-bajnokságokon nem vehetnek részt az orosz és belarusz sportolók, ennek betartatását kérték a nagy világszövetségektől. A tenisz kivétel volt, az orosz férfi és női játékosok pontosan úgy játszhattak, ahogy eddig is.

A NOB amellett továbbra is állást foglalt, hogy a két érintett országban ne rendezzenek nemzetközi versenyeket, a két kormány képviseletében pedig ne hívjanak meg senkit a versenyekre.

Már tavaly nyáron felmerült annak a lehetősége, hogy az ifjúsági korú versenyzőket engedjék vissza, ne diszkriminálják őket az útlevelük miatt.

Idén február elején a NOB német elnöke, Thomas Bach újra előjött a visszaintegrálási javaslattal, mert nem szeretett volna csonka olimpiát jövőre, Párizsban, noha az oroszok már 2016-ban és 2021-ben is csak szigorítások mellett versenyezhettek, nem hallhatták a győzelmük után a nemzeti himnuszukat, de akkor még a doppingszabályok rendszerszintű megsértése miatt büntették őket.

Thomas Bach sportágában, a vívásban már felmérték az oroszok visszaengedését, a folyamat nem zökkenőmentes, jó néhány ország tiltakozásul távol maradt a legutóbbi világkupáktól. 318, többek között európai, amerikai és japán versenyző katasztrofális hibának nevezte a döntést.

A kvalifikációs sorozat a legtöbb sportágban most kezdődik, az oroszok jó eséllyel választják majd Ázsiát a rajthoz állásukhoz, így ukránokkal nem mérhetik össze az erejüket.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt arról beszélt pár hete interjúnkban, hogy a bojkott nem vezet sehová, az első egyeztetésen egyébként az Ukrán Olimpiai Bizottság képviselője is engedékeny volt, aztán Zelenszkij keményen kiállt az oroszok ellen. Az ukrán elnök bojkottra szólított, és a lengyelek, valamint a balti országok ezt lelkesen támogatták is. Ezek után Bach arra szólította fel Zelenszkijt, hogy tartózkodjon attól, hogy más országokat buzdítson távolmaradásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!