„Hogyan állhatnánk a gyilkosaink mellett a dobogón?”

2023. március 3. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Hogyan állhatnánk a gyilkosaink mellett a dobogón?” – teszi fel a kérdést egy ukrán edző, akivel sok honfitársa egyetért abban, hogy Oroszországot ki kellene zárni a következő, 2024-es párizsi nyári olimpiáról. Az ukrán kormány is ezt kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, de egyelőre az a legvalószínűbb, hogy az orosz és belarusz sportolók semleges zászló alatt ugyan, de részt vehetnek az olimpián. A Deutsche Welle riportja.

Az ukrán külügyminisztérium szerint több mint kétszáz ukrán sportoló és edző vesztette életét a több mint egy éve tartó háborúban. „A semlegesség illúzió, amikor Oroszország éppen el akarja pusztítani Ukrajnát. Ha ezek az orosz sportolók felszólalnának a háború ellen, az agresszió ellen, azzal jeleznék, hogy tényleg semlegesek, hogy nem támogatják, ami történik. De ha némák maradnak, az hallgatólagos támogatás” – mondta Vadim Hutcajt, Ukrajna ifjúsági és sportminisztere.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság január 25-én bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Belarusz sportolói visszatérjenek a nemzetközi, főleg ázsiai versenyekre, semleges színekben, azaz nem használhatnák a zászlójukat, címerüket és himnuszukat. A másik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Az ukránok mellett a lengyelek, a balti és az északi államok sem engednék az orosz és belarusz sportolókat indulni az olimpián, és ha ez megtörténne, akkor akár bojkottálhatják is a párizsi játékokat. Erre válaszként a NOB elnöke, Thomas Bach felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!