Kik most a lengyelek legjobb barátai? Hát, nem a magyarok

2023. március 24. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ha most a Google-ön rákeresünk a „lengyel–magyar barátság” címszóra, akkor a hírek alrovatban szinte csak a kormánypárti propaganda cikkei jelennek meg arról, hogyan hangsúlyozzák a kormánypárt emberei, mennyire fontos a két nemzet barátsága. Szavakban persze kommunikálhat erről a magyar kormány, a valóság viszont az, hogy tavaly után idén sem ünnepelték hivatalos rendezvényen sem itthon, sem Lengyelországban március 23-át, ami 2007 óta hivatalosan is a lengyel–magyar barátság napja.

A megromlott kapcsolat oka a két ország gyökeresen eltérő viszonya az orosz–ukrán háborúhoz: Lengyelországban össznépi konszenzus van kormány és ellenzék, vidék és város, fiatal és idős között arról, hogy mindenben támogatják Ukrajnát, hiszen ha az ország elveszíti a háborút, azzal Oroszország a saját hazájukra nézve is egzisztenciális fenyegetést jelent. Ezzel szemben Magyarország külügyminisztere ott tart, hogy hivatalos közleményben áll ki az orosz energiaforrások mellett, a kormánypárti propaganda legalja pedig szoftpornográf tartalomba csomagolva agitál a Magyarországot is barátságtalan országgá minősítő oroszok üdvéért.

Ezek után nem meglepő, hogy a lengyel közvélemény szemében az oroszok és a belaruszok mellett a magyarok is nagyot estek népszerűségben: a CBOS intézet kutatása szerint 2022 elejéhez képest 18 százalékponttal nőtt az ellenszenv szintje a magyarokkal szemben, míg a szimpátia szintje 21 százalékponttal csökkent. Erről Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértő írt Facebook-posztjában, amit először a 444 szemlézett.

A népszerűségi lista élén most az amerikaiak állnak, akikre a lengyelek 68 százaléka tekint pozitívan, mögöttük az olaszok (61 százalék), az angolok (60 százalék), a szlovákok és a csehek állnak (54-54 százalék). Rajtuk kívül megelőzik még baráti érzelmekben a magyarokat az ukránok, a svédek, a litvánok, a finnek, a franciák és az észtek is.

A válaszadók 36 százaléka tekint pozitívan a magyarokra, míg 29 százalék semlegesen, 27 százalék pedig negatívan.

Nálunk népszerűtlenebbek viszont a németek, a zsidók, a törökök, a kínaiak, a belaruszok, a romák, az arabok, és messze a leggyűlöltebbek az oroszok: 100-ból 82 lengyel utálja őket, és csak 6-an képesek jóérzéssel beszélni róluk.

A magyarok szimpátiája Mitrovits szerint minden társadalmi csoportban és minden politikai táborban egyaránt csökkent – csak a nagyvárosban élők és a 18–34 év közöttiek közt egyértelmű a magyarszeretők többsége.

Bár a lengyel miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy újjáépítené az Ukrajna elleni invázió óta megromlott visegrádi kapcsolatokat Magyarországgal is, a cseh és a szlovák kormány részéről jóval szigorúbb szemmel nézik az oroszokkal csencselni akaró magyar külpolitikát. A visegrádi viszonyokról itt olvashat, a magyar–lengyel kapcsolatok megromlásáról pedig itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!