Elhalasztják a lengyel-magyar barátság napi ünnepséget

2022. március 20. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét, írja az MTI a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása alapján. Az eredeti forrás a lengyel köztársasági elnöki hivatal volt.

„Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk” – fogalmazott a lengyel fél. „Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk” – tették hozzá.

Ugyanakkor Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder János magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol.

„Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt” – olvasható a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A hírről elsőként az Azonnali.hu számolt be pénteken. A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a halasztás egyik fő oka az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

A magyar-lengyel politikai szövetség meggyengülni látszik a háború miatt. Úgy tűnik, a magyar külpolitika a választásokig alapvetően kivárásra játszik, miközben Jarosław Kaczyński kormánypártjával eddigi legfőbb szövetségese, Lengyelország domináns szereplővé lépett elő, amely az értékelköteleződése mellett megpróbálja a maga javára is megragadni a pillanatot, és szándéka szerint rendezi a nyugati kapcsolatait. Cikkünk a témában>>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!