Az Origo alternatív univerzumában az ukránok hetente robbantják ki és veszítik el a 3. világháborút

2023. március 3. – 06:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar nyelvű internet egyik legérdekesebb sarka az Origo „rendkívüli hírek” sávja az oldal tetején. Ilyesmit sok hírportál alkalmaz: ide, a legfeltűnőbb helyre szokás tenni a szuperfontos híreket, a klasszikus bréking nyúzt (amúgy azért hívják így, mert a tévés-rádiós időkben az ilyenek kedvéért szakították meg az adást, tehát a hír megtörte a műsorrendet). Az Origón ez egyrészt azért érdekes, mert nagyon intenzíven használják, megesik, hogy egy nap három-négy hír is ebbe a pozícióba kerül. Másrészt pedig az Origo ugye az extrém kormánybarát, nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített KESMA/Mediaworks sajtóbirodalom zászlóshajója és messze legnagyobb elérésű tagja. A friss, februári adatok szerint napi átlagban kb. 900 ezer ember olvassa (jó, ennek egy nem elhanyagolható hányada inkább csak nézegeti, de ez most mellékszál), és elég nagy bizonyossággal feltételezhető róluk, hogy ők többségében Fidesz-szimpatizánsok.

Amikor ezt írom, az aktuálisan kiemelt, rendkívüli hír éppen az az Origón, hogy „Szörnyű titok derült ki az Egyesült Államokról”. A cím mögött a cikk arról szól, hogy egy amerikai tisztviselő szerint az oroszok vegyi fegyver bevetésére készülnek Ukrajnában, ezt pedig az oroszok úgy értelmezik, hogy valójában az amerikaiak készülnek erre. Erről juthat eszünkbe számtalan szebbnél szebb gondolat, de lássuk be, nem lenne korrekt egy szál, hát, mondjuk, hogy ingatag lábakon álló és szerencsétlen címadású anyag alapján ítélkezni. De ha lenne egy teljes adatbázisunk az Origo legfontosabb, kiemelt helyen futtatott szalagcímeiről, az elég jól megmutatná, hogy a kormánybarát média mit, hogyan, milyen hangsúlyokkal, milyen megfogalmazással, milyen keretezésben mutat a világ eseményeiből a kormánybarát közönségnek.

Tiszta szerencse, hogy van ilyen adatbázisunk; úgy hívják, Wayback Machine. Ez egy szabadon elérhető, ingyenes digitális archívum, ami rengeteg weboldalról készít és tárol el rendszeresen pillanatfelvételeket. Például a Telexről is, tessék, itt lehet böngészni ezeket, van egy csomó mentés 5-10-20 évvel ezelőttről is, amikor ezen a címen még egészen más oldal volt, és a mai Telex újságírói még máshol írtak hasonló dolgokat, vagy esetenként még általános iskolások voltak. De az Origónak is van ilyen Wayback Machine-archívuma, ahonnan némi programozói mágiával automatizáltan le lehet tölteni az összes pillanatfelvételt, és azokból kigyűjteni a rendkívüli hírek sáv szalagcímeit.

Ezt mi az orosz–ukrán háború évfordulójának alkalmából tettük meg, az eredmény odalenn csodálható meg: 667 szalagcím 365 nap alatt. A Wayback Machine elég sűrűn, akad, hogy naponta 80-100 alkalommal is készít mentést egy oldal aktuális állapotáról, de megesik, hogy csak 5-10 pillanatfelvétele van egy napról. Ez azt jelenti, hogy a gyűjteményünk vélhetően nem teljes, de a rendkívüli hírek nagyját azért valószínűleg elkaptuk, hiszen ezek jellemzően több órát töltenek a kiemelt címlapi pozíción.

A címek nagyon nagy többsége természetesen a háborúról szól, hiszen sajnos tényleg ez uralta az elmúlt egy évben a rendkívüli híreket. Viszont ez így egyben azt is szépen megmutatja, hogy milyen képet közvetít a háborúról a fideszes média a fideszes közönségnek.

Nem is akarjuk különösebben elemezgetni, mert amellett hogy lenyűgöző kordokumentum, a maga nemében tényleg egy műalkotás, egy posztmodern Feszty-körkép, amin a leghangsúlyosabb motívumok a clickbait, az oroszbarátság és a Nyugat-ellenesség, de folyton új és újabb apró részleteket fedez fel rajta a szemlélő. Azért néhány ötletet, nézőpontot adunk az értő műelemzéshez:

  • Figyeljük meg, hogyan változnak a hangsúlyok az idővel: eleinte még hír az, hogy az oroszok civil célpontokat támadnak, a bucsai mészárlás, a mariupoli színház, de kb. nyártól már „ukrán terror” van, az ukránok hadifoglyokat végeznek ki, kegyetlenkednek, vegyi fegyvert vetnek be.
  • Nagyon érdekes, milyen jelzők szerepelnek tipikusan Putyinnál (erős, kemény) és Zelenszkijnél (gyáva, őrült). Putyin mindig „figyelmeztet”, Zelenszkij „fenyeget”, néha „hergel”.
  • Érdemes összeszámolni, hányszor volt az a rendkívüli hír, hogy most jön a döntő fordulat a háborúban és minden megváltozik; hogy újabb ország lép be a háborúba; hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot; vagy hogy éppen most került az összeomlás és a végső vereség szélére – és hányszor történtek meg ezek a dolgok a valóságban.
  • Vajon hány alkalommal volt az a rendkívüli hír, hogy az oroszok új csodafegyvert mutattak be? És ugyanez a másik oldalon? (Oké, ezt megszámoltuk: 11-0.)
  • 13-szor szerepel a „rettegni” kifejezés, minden egyes alkalommal az ukránok vagy a Nyugat rettegnek.
  • A legsűrűbben előforduló jelzők: 51 „drámai”, 31 „megdöbbentő”, 24 „elképesztő” (plusz ugye mindegyik cím felett alapból ott volt, hogy „rendkívüli)”. Egyébként minden újságíróképzésben első féléves alapvetés, hogy címben ilyen jelzőket nem használunk.
  • Bónusz: mi lehetett az a hír, ami a háború, illetve a Fidesz választási győzelme után a legtöbb kiemelt hírt érte, vagyis a harmadik legnagyobb súlyú esemény az évben? Sose találnák ki: Berki Krisztián halála, 10 rendkívüli hírrel.

És akkor lássuk a gyűjteményt! Itt van egy kicsit olvasóbarátabb PDF verzió is belőle.

Fotó: Telex
Fotó: Telex
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!