A lengyel miniszterelnök reménykedik a V4 megújításában

2023. március 17. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken fogadta Petr Pavel cseh elnököt Varsóban, ahol többek között a visegrádi négyek (V4) együttműködése is szóba került. „Reménykedem a V4 megújításában is” – mondta Morawiecki a lengyel hírügynökség beszámolója szerint. A lengyel kormányfő szerint a cseh és a lengyel kapcsolatok elmélyítése a régió szempontjából, az Európai Unión és a NATO-n belül is fontos.

„Együtt erősebbek vagyunk, olyan egyenletről van szó, amelyben egy plusz egy, hárommal egyenlő” – mondta Morawiecki.

Petr Pavel cseh elnök azt mondta, a regionális együttműködés történetében „fordulóponthoz értünk”, nagy esély van a kelet-európai térség jelentőségének növelésére, nemcsak az ukrajnai háború kapcsán, hanem Ukrajna háború utáni újjáépítését, a regionális infrastrukturális fejlesztéseket illetően is.

A nemrég beiktatott új cseh elnök, Petr Pavel a napokban is kritikusan fogalmazott a V4-ekkel kapcsolatban, azt mondta, sosem titkolta, hogy vannak kételyei az együttműködés hatékonysága miatt.

A visegrádi négyek együttműködése nem volt mindig zökkenőmentes, de régen volt olyan tapintható a feszültség, mint 2022-ben. A 2015-ös menekültválság nyomán megerősödő szövetséget ugyanis alapjaiban rengette meg Ukrajna orosz inváziója: míg Lengyelország látványosan, Szlovákia és Csehország pedig kisebb mértékben állt bele az EU oroszellenes politikájába, Magyarország a szankciók ellenzésével és brüsszeli vétófenyegetésekkel egy másik irányt választott. A repedező szövetségről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!