A cseh államfőnek kételyei vannak a V4 miatt

2023. március 13. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Petr Pavel cseh államfő a beiktatása utáni Szlovákiába utazott először külföldre, ahol az Új Szó tudósítása szerint a a szlovák köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót. Itt meglehetősen kritikusan fogalmazott a V4-ekről. Arról a V4-ekről, amelyet Orbán Viktor hosszú éveken át az egyik legfontosabb szövetségesként kezelt, azonban a magyar kormány feltűnő oroszbarátsága az ukrajnai háborúval kapcsolatban rendesen fellazította az eddigi szoros kapcsolatot főleg a lengyelekkel.

Pavel a sajtótájékoztatón azt mondta arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni a V4-ekből Magyarországot, hogy

Sosem titkoltam, hogy bizonyos kételyekkel viseltetek a V4-es együttműködés hatékonyságát illetően.

Hozzátette, hogy eddig is nehézséget okozott tartalommal megtölteni a szövetséget, ráadásul a tömörülés annak idején kifejezetten azért jött létre, hogy csatlakozzanak az európai struktúrához. Ez Pavel szerint már rég sikerült, de ettől még nem szüntetné meg egy tollvonással a szövetséget.

Szerinte a V4 egy konzultációs fórum inkább, és nem arra való, hogy kül- és biztonságpolitikai témákat vitassanak meg. Helyette kulturális, gazdasági és kereskedelmi vonalon kell folytatni, mint a Slavkovi Hármak vagy a Bukaresti Kilencek, illetve a balti államokkal való V4-es egyeztetéseket is támogatná. Pavel azt is elmondta, hogy nemrég beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és áprilisban meglátogatja Ukrajnában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!