Brit hírszerzés: A következő hetekben több ezer Wagner-zsoldos kap elnöki kegyelmet Putyintól

2023. március 21. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A következő hetekben valószínűleg több ezer olyan orosz elítélt kap elnöki kegyelmet, akik az elmúlt hat hónapban a Wagner-csoport tagjaként harcoltak Ukrajnában – írja a brit védelmi minisztérium keddi jelentése. Kiemelik, hogy a traumatikus harci tapasztalatokkal rendelkező, gyakran erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt emberek hirtelen szabadon bocsátása valószínűleg jelentős kihívást jelent majd az orosz társadalom számára.

Az elítéltek toborzása 2022 őszén érte el a csúcspontját, a börtönökből kiengedett zsoldosoknak azt ajánlották, hogy hat hónap szolgálat után enyhítik a büntetésüket. Oroszországból származó bizonyítékok most arra utalnak, hogy a Wagner betartja ezt az ígéretét. A leszolgált Wagner-veteránoknak kiállított igazolásokat Putyin elnöki rendelete hagyta jóvá.

A brit hírszerzés szerint a Wagner kötelékébe besorozott elítéltek körülbelül fele meghalt vagy megsebesült az ukrajnai harcokban.

Hozzáteszik, hogy mivel a közelmúltban a Wagnernek megtiltották, hogy újabb elítélteket toborozzanak, ez tovább súlyosbítja a személyzeti problémáikat.

Decemberben a Reuters arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerint a Wagner negyvenezer elítélt zsoldost állomásoztat Ukrajnában, ami a csoport személyzetének túlnyomó többségét teszi ki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!