A japán miniszterelnök bejárta az orosz mészárlás helyszíneit Ukrajnában

2023. március 21. – 22:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kishida Fumio japán államfő kedden egy előre be nem jelentett látogatás során Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy határozott támogatásátáról biztosítsa Ukrajnát, írja a Reuters.

Kijev előtt Kishida ellátogatott Bucsába, ahol tavaly több mint 400 civilt öltek meg az orosz erők, és amely az oroszok brutalitásának szimbólumává vált. Kishida egy templom előtt koszorút helyezett el, majd egy perces néma csenddel és főhajtással emlékezett meg az áldozatokról.

„A világ megdöbbent, amikor egy éve ártatlan civileket gyilkoltak meg Bucsában. Látván ezt a helyet, valóban nagy haragot érzek emiatt az atrocitás miatt. A japán nép nevében szeretném részvétemet nyilvánítani az összes áldozatnak és sebesültnek. Japán továbbra is megtesz mindent, hogy segítse Ukrajnát a béke visszaszerzésében” – mondta Kishida.

Fotó: MTI / EPA
Fotó: MTI / EPA

Az utazást – mely egybeesik Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi állami látogatásával – biztonsági okokból az utolsó pillanatig titokban tartották. Ritkán fordul elő, hogy egy japán vezető bejelentés nélküli külföldi látogatást tegyen. Az orosz védelmi minisztérium kedden – mintegy Kishida útjára adott válaszként – közölte, hogy két stratégiai bombázó repülőgépe átrepült a Japán-tenger felett.

Japán májusban Kishida szülővárosában, Hirosimában rendezi meg a G7-ek csúcstalálkozóját, a tervek szerint Zelenszkij online csatlakozik majd a csúcstalálkozóhoz. Kishida találkozik lengyel kollégájával is, mielőtt csütörtökön visszatér Japánba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!