A britek szegényített uránmagos lövedékeket küldenek, Putyin szerint ez Ukrajna nukleáris felfegyverzését vetíti előre

2023. március 21. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

A brit felsőházban benyújtott írásbeli kérdésből derült ki kedden, hogy Nagy-Britannia az Ukrajnának szánt Challenger 2-es harckocsikhoz

olyan páncéltörő lövedékeket is csomagol, melyek szegényített uránt tartalmaznak.

A hírre a Hszi Csin-ping kínai elnökkel való moszkvai találkozója után reagált Vlagyimir Putyin is, aki szerint ez a fejlemény „előrevetíti, hogy a Nyugat nukleáris elemeket tartalmazó fegyverekkel kezdi felszerelni Kijevet”, és Moszkva „nem hagyja válasz nélkül”, ha valóban megérkeznek a frontra a szegényített uránt tartalmazó lövedékek.

Maria Zakarova orosz külügyi szóvivő Telegram-csatornáján arra figyelmeztetett, hogy „ezek a lövedékek nem csak gyilkosak, de a környezetet is pusztítják, és rákkeltő hatásukkal veszélyeztetik a helyi lakosságot”. Emlékeztetett arra, hogy a délszláv háborúban az amerikai lőszerek a NATO-katonák körében is megnövelte a rákos megbetegedéseket.

Mitől is szegényített ez az urán?

Aszódi Attila, a BME Atomenergetika Tanszékének egyetemi tanára (egykori paksi kormánybiztos) tanulmányában azt írja, a szegényített (depleted) urán nem más, mint az urándúsítás során visszamaradt anyag, melyben a dúsított 235-ös izotóp részaránya a természetes 0,72 százalékról 0,2 százalékra csökken (miközben a dúsított uránban a maghasadásban kulcsszerepet játszó izotóp aránya megugrik). Az atomenergia-felhasználás eddigi évtizedei alatt több százezer tonna szegényített urán halmozódott fel világszerte, mely a természetes uránnál mintegy 40 százalékkal kevésbé szennyező, ellenben az aranyat megközelítően nagy a sűrűsége. Utóbbi tulajdonsága miatt építik be hosszú rúd formájában a páncéltörő lövedékek magjába. A szegényített uránmag nagy sűrűségének köszönhetően nagy mozgási energiával csapódik a páncélba, melyet a hővé átalakuló mozgási energia képes megolvasztani. A páncélolvasztó hőtől ráadásul maga az uránmag is lángra gyullad, azaz további pusztítást visz végbe az ellenséges járműben.

A gyengített urán sugárzása elenyésző, az Öböl-háborúban és a Balkánon kilőtt amerikai lövedékek elemzése során azonban megállapították, hogy a többi nehézfémhez hasonló mérgezéses tüneteket okozhat, ráadásul a lövedékek uránbetétje a detonáció során finom permetté válva párolog el, és a levegőn keresztül kerülhet a csataterek környékén lakók szervezetébe, ahol azután lerakódik a májon vagy a nyirokcsomókon. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a szegényített urán egészségügyi hatásairól szóló vita egyáltalán nem tekinthető lezártnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!