„Elég sokáig akarok élni ahhoz, hogy ezt a házat újjáépíthessem”

2023. március 17. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Kitöltöttük az összes űrlapot, de még nem született döntés arról, hogy kapunk-e valamilyen segítséget, vagy sem. Ennél többet nem tudunk” – mondja Anna a Deutsche Welle riporterének. A nő lányával és a kisunokájával tavaly nyár óta él egy alkalmi, egyszobás konténerházban 15 kilométerre Bucsától, miután a házukat a földig rombolták az orosz katonák. Most abban bízik, hogy állami vagy más segítséggel újjá tudják építeni otthonukat. „Elég sokáig akarok élni ahhoz, hogy ezt a házat újjáépíthessem” – mutat a romokra könnyeivel küszködve.

A DW riporterei Bucsában és a közeli Moscsun nevű faluban jártak, ahol a lakosok jelenlegi életkörülményeiről forgattak.

A háborús bizonytalanság ellenére Bucsán a riport szerint időközben megindult az élet, a helyiek megpróbálnak optimistán tekinteni a jövőre, és egymás után újítják fel a harcokban megsérült épületeket, többnyire külföldi alapítványok segítségével. Ezzel szemben az alig 15 kilométerre található Moscsun – ahol Anna és családja is él – nagyon hasonlóan néz ki, mint egy évvel ezelőtt: romokban hever, a helyiek átalakított konténerekben laknak, segítség hozzájuk egyelőre nem érkezett.

Bucsa az orosz csapatok véres mészárlása miatt vált világszerte ismertté. Tavaly március 3-án a Kijev melletti Bucsa városába orosz katonák kezdtek érkezni V betűkkel dekorált harckocsikkal, majd csaknem egy hónapig tartották rettegésben a város lakóit. A bucsai tömegsírokról készült fotók és az utcai kivégzésekről készült videók tavaly tavasszal sokkolták a világot, Oroszország ugyanakkor tagadta a felelősségét, sőt, idővel azt a dezinformációt terjesztette, hogy az egészet csak az ukránok rendezték meg színészeik közreműködésével.

Bucsáról mi is többször beszámoltunk helyszíni riportjainkban, kollégáink tavaly tavasszal és nyáron is jártak a városban, legfrissebb cikkünk néhány hete készült. Ebben a cikkben a New York Times nyolc hónapon át készült oknyomozó dokumentumfilmjéről számoltunk be, amelyben egyebek mellett bemutatják a vérengzés elkövetőit. Itt találja összes cikkünket Bucsáról.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!