Netanjahu: Izrael liberális demokrácia, és az is marad

2023. március 16. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael liberális demokrácia, és az is marad – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után, írja az MTI. Izraelben egymást érik a tömegtüntetések, legutóbb körülbelül 500 ezren tiltakoztak a kormány tervezett igazságügyi reformja ellen.

Egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, de arra is volt példa, hogy vadászpilóták tiltakozásul megtagadták a gyakorlatozást. Az igazságszolgáltatási rendszer átalakításával Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, míg a reformtervezet ellenzői szerint a változás miatt veszélybe kerülne a demokrácia. Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben.

Benjámin Netanjahu a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy kormányzásának eddigi csaknem 16 évét és munkásságának jövendő szakaszait is az Izrael további „liberalizálásáért” folytatott törekvés jellemzi. Ezt mutatja például, hogy pártja, a Likud az LMBTQ-közösségért is kiáll, és ehhez a közösséghez tartozó képviselői is vannak. Ennek némileg ellentmond, hogy a kormány bírálóinak nemcsak az igazságügyi reformmal van bajuk, hanem a nők, az arabok és az Izraelben jelentős LMBTQI-közösség nyílt szegregációját célzó tervekkel is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (balra) és Olaf Scholz német kancellár (jobbra) a berlini sajtótájékoztatón – Fotó: Kira Hofmann / AFP
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (balra) és Olaf Scholz német kancellár (jobbra) a berlini sajtótájékoztatón – Fotó: Kira Hofmann / AFP

Az igazságügyi reformot ért bírálatokat tévesnek nevezte, szerinte az izraeli igazságszolgáltatás független, bár „egyesek szerint túl nagy hatalma van”, ami nincs rendjén, mert a függetlenség nem jelenthet „túlhatalmat”, a kormány így csupán a hatalmi ágak egyensúlyának biztosításáért dolgozik.

Olaf Scholz arról beszélt, hogy kormánya aggodalommal szemléli az igazságügyi reformot, de bízik abban, hogy sikerül megnyugtató megoldást találni. Azt is mondta, hogy „a demokrácia nemcsak a többség uralma, hanem azok biztonsága is, akik különböző, néha akár politikai okokból talán örökre kisebbségben maradnak”. A német kancellár fontosnak tartja, hogy a társadalom nagy többségét egyesítő, széles konszenzus alakuljon ki, de nem feladata beavatkozni az izraeli belpolitika konkrét kérdéseibe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!