Megtagadta a gyakorlatozást több izraeli vadászpilóta az igazságügyi reformtervezet miatt

2023. március 5. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

A szombat esti, tel-avivi tüntetések után az izraeli légierő több vadászpilótája is tiltakozást jelentett be az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása ellen, így nem jelennek majd meg a szerdára tervezett gyakorlaton – írja izraeli forrásokra hivatkozva az MTI.

A Times of Israel és a Jediót Ahronót beszámolói szerint a légierő 69. vadászrepülő századának negyven tartalékos tagja közül harmincheten jelentették be, hogy nem vesznek részt a gyakorlaton. A hadsereg vezetői szerint a gyakorlatmegtagadás súlyos incidens, a tartalékos pilóták sem dönthetnek önhatalmúlag arról, hogy melyik feladatukat teljesítik. A parancsnokok attól is tartanak, hogy a pilóták kiesnek majd a gyakorlatból.

„Március 8-án, szerdán a demokráciáról és a nép egységéről folytatott megbeszéléseknek és gondolkodásnak szenteljük az időt, és ezért ezen a napon nem jelentkezünk tartalékos szolgálatra, operatív tevékenység kivételével. A hét hátralévő részében a tervek szerint jelentkezünk”

– írták a tartalékos pilóták feljebbvalóiknak a 12-es kereskedelmi tévécsatorna szerint.

A légierő parancsnoka kérésükre pénteken fogadott mintegy 50 tapasztalt pilótát, akik lapértesülések szerint a megbeszélésen aggodalmukat fejezték ki a tervezett igazságügyi átalakítások miatt. A tervezet bírálói szerint a reform megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el. A reformtervezet miatt egyébként hetek óta zajlanak már a tüntetések, múlt héten azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, két hete pedig a tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén egy ismerős arc is felbukkant, az ötös fogat tagjaként tűnt fel Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!