Izrael nem Magyarország – skandálták az igazságügyi reformok ellen tiltakozók Tel-Avivban

2023. március 2. – 14:05

Izrael nem Magyarország – skandálták az igazságügyi reformok ellen tiltakozók Tel-Avivban
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség keményen fellépett a demokrácia csorbítása ellen tiltakozó megmozdulásokon. A demonstrálók szerint érthetetlen volt a rendőri erőszak, a kormány szerint a rendőrök türelmesek voltak, de a tüntetések nem csaphatnak át anarchiába.

Az izraeli rendőrség őrizetbe vett egy férfit a kormány vitatott igazságügyi reformjai elleni tiltakozás során Tel-Avivban, Az izraeli kormány miniszterei eközben anarchistáknak minősítették a tüntetőket – írja a BBC

Tel-Avivban a rendőrök kábítógránátokat és vízágyúkat is használtak, és egy demonstráló nyakára térdeltek, miközben őrizetbe vették.

A tiltakozók úgy vélik, hogy a parlamenten keresztülvitt átfogó változtatások aláássák a bírói függetlenséget és veszélyeztetik a demokráciát. A Tel-Avivból érkező felvételek számos összecsapást mutattak be, amint a rendőrség elhurcolta a tüntetőket. A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir azonban azt mondta, a rendőrség nagyon türelmes volt, és sorompókat és köveket dobáltak rájuk.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Twitter-oldalán azt írta:

A tiltakozás joga nem jog az anarchiához.

Netanjahu célja, hogy a kormány nagyobb befolyással bírjon a bírák megválasztására, és korlátozza a Legfelsőbb Bíróság azon lehetőségét, hogy a végrehajtó hatalommal szemben döntsön, vagy megsemmisítse a jogszabályokat. A kritikusok szerint ez veszélyezteti a fékek és ellensúlyok politikai rendszerét, mivel Izraelnek nincs alkotmánya, és csak egyetlen parlamenti kamarája van, amelyet a kormánykoalíció irányít.

A BBC beszámolója magyar szemmel azért is különösen kínos, mert a cikk szerint sokan lengették a kék-fehér izraeli zászlót. Felhangzott a „demokrácia” rigmus, és az a szlogen, hogy „Izrael nem diktatúra, Izrael nem Magyarország”.

A lap szerint ezzel a tüntetők arra utaltak, hogy Izrael ellentétben Magyarországgal nem engedheti a demokratikus intézményeit, köztük az igazságszolgáltatás aláásását.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormány terve nem népszerű, és a legtöbb izraeli azt szeretné, ha kompromisszum születne. Isaac Herzog elnök maga is párbeszédet szorgalmaz a kormány és az ellenzék között, figyelmeztetve, hogy az ország az „alkotmányos és társadalmi összeomlás” szélén áll.

Izrael számos külföldi szövetségese, így az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot az új jogszabály miatt. Egyes izraeli katonai egységek, hírszerzők, tartalékosok pedig azzal fenyegetőznek, hogy tiltakozásul megtagadják a tartalékos szolgálat teljesítését, hiszen egy demokráciát mindig örömmel védenek, de egy diktatúra ne számítson rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!