Ismerős arc tűnt fel az izraeli kormányellenes tüntetésen

2023. február 25. – 21:15

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint százezren vonultak az utcára egy kormányellenes tüntetésen Tel-Avivban, több tízezren tiltakoztak Jeruzsálemben, Haifában és Izrael más városaiban is, írja a Times of Israel. A résztvevők Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök új kormányának az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényei ellen tüntetnek. Netanjahu szerint az ellenzék anarchiát szít, az ellenzéket vezető Jaír Lapid szerint Netanjahu uszít erőszakra.

A tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén egy ismerős arc is felbukkan, az ötös fogat tagjaként tűnik fel

Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is.

Íme néhány fénykép a „From startup nation to shutdown nation” feliratú gigamolinóról, amint elvonul a Crime minister transzparens előtt:

Fotó: AFP, Reuters Fotó: AFP, Reuters
Fotó: AFP, Reuters
Fotó: AFP, Reuters

A héten az izraeli parlament megszavazta az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit, melyekkel többek között a kneszet által jóváhagyott miniszteri kinevezések bírósági felülvizsgálatát akarják tiltani, valamint a legfelsőbb bíróság normakontrollját is korlátoznák.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ezzel a lépéssel eltörli az izraeli demokráciát. Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben, és kritizálói szerint éppen ezt akadályozhatná meg az igazságügyi reformmal.

Az elmúlt hetekben gyakoriak voltak a tüntetések Izraelben a törvényjavaslatok miatt, múlt hét elején közel százezres demonstrációt is tartottak a parlamentnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!