Több tízezren tüntetnek Izraelben a kormány igazságügyi reformja miatt

2023. február 13. – 15:29

Több tízezren tüntetnek Izraelben a kormány igazságügyi reformja miatt
Tüntetők szállnak szembe rendőrökkel a szavazás napján az izraeli parlament előtt – Fotó: Ammar Awad / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délutánra több mint kilencvenezer demonstráló gyűlt össze az izraeli parlament épülete előtt, hogy így tiltakozzanak a nemrég a megválasztott Benjámin Netanjahu és kormányának tervezett bírósági reformja ellen, írja a The Jerusalem Post.

Netanjahu kormánya felülírná a legfelsőbb bíróság döntéseit, és megnövelné a törvényhozás (kneszet) beleszólását a vezető bírói posztokra való kinevezésbe. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ezzel a lépéssel eltörli az izraeli demokráciát. Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben, és kritizálói szerint éppen ezt akadályozhatná meg az igazságügyi reformmal.

Az elmúlt hetekben gyakoriak voltak a tüntetések Izraelben, a hétfői pedig azután indult el, hogy Isaac Herzog, Izrael elnöke kérése ellenére is megkezdte a kormány a törvényhozási folyamatot azzal, hogy beterjesztették a reformtörvényt a parlamentben. Herzog arra figyelmeztetett, hogy Izrael „az alkotmányos és társadalmi összeomlás szélén áll”, és valószínűleg „erőszakos összeütközésre” kell számítani.

A CNN beszámolója szerint a kneszetben, azaz az izraeli törvényhozó testületben a törvényjavaslattal foglalkozó ülésen az ellenzéki képviselők skandálásba kezdtek a tiltakozó akció megkezdése előtt, néhányan pedig az asztalokon is átugráltak, hogy a képviselőkkel kiabáljanak.

A törvényjavaslat átment a bizottsági szavazáson, a teljes kneszet elé pedig valószínűleg szerdán kerül.

A változtatás legfontosabb eleme, hogy a kneszet egyszerű többséggel hatályon kívül helyezhetné a legfelsőbb bíróság döntéseit. A reformok a bírák kiválasztásának módját is meg kívánják változtatni, és megszüntetnék a minisztériumok független jogi tanácsadóit, akiknek a véleményét eddig feltétel nélkül el kellett fogadni. Joe Biden amerikai elnök, aki ritkán nyilvánít véleményt az izraeli belpolitikáról, vasárnap a New York Timesnak adott nyilatkozatában konszenzusra szólított fel: „Az amerikai demokrácia és az izraeli demokrácia zsenialitása az, hogy mindkettő erős intézményekre, fékekre és ellensúlyokra, független igazságszolgáltatásra épül. Az alapvető változásokkal kapcsolatos konszenzus kialakítása nagyon fontos annak biztosítása érdekében, hogy az emberek elfogadják azokat, és így fenntarthatóak legyenek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!