Több százezren vonultak utcára Izraelben az igazságügyi reformtervezet ellen

2023. március 12. – 13:24

Több százezren vonultak utcára Izraelben az igazságügyi reformtervezet ellen
Százezrek vonultak utcára Tel-Avivban is az igazságügyi reformtervezet ellen fellépő tüntetésen, amit 2023. március 11-én tartottak Izraelben – Fotó: IIan Rosenberg / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét százezrek tüntettek Izraelben az igazságügyi reformtervezet ellen, amiről a helyi Háárec cikke azt írta, hogy ez volt Izrael történetének legnagyobb horderejű utcai tiltakozása – írja a BBC. Az igazságszolgáltatási rendszer átalakításával Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, míg a reformtervezet ellenzői szerint a változás miatt veszélybe kerülne a demokrácia.

A szervezők szerint a szombati demonstráció alkalmával 500 ezer ember vonult az utcára, többek között Tel-Avivban is, ahol sokan az ország zászlaját tartottak a kezükben. A tüntetések késő éjszakáig tartottak.

Sokan izraeli zászlókkal érkeztek vonultak utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat az igazságszolgáltatás ellen Tel-Avivban, Izraelben, 2023. március 11-én – Fotó: Nir Elias / NIR ELIAS
Sokan izraeli zászlókkal érkeztek vonultak utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat az igazságszolgáltatás ellen Tel-Avivban, Izraelben, 2023. március 11-én – Fotó: Nir Elias / NIR ELIAS

A BBC beszámolója szerint a tiltakozók tapssal fogadták Amichai Eshed rendőrfőnököt, aki egyenruhában vonult végig a tüntetésen. A rendőrfőnököt korábban Netanjahu és kormány megpróbálta eltávolítani és megfosztani a pozíciójától, de ezt megakadályozta az ország főügyésze. Mindez azonban csak olaj volt a tűzre, egy olyan országban, ahol már hetek óta tartanak a tüntetések.

Jaír Lapid, az ország ellenzéki vezetője Beér-Seva városában tartott beszédet, amely során arra figyelmeztette az embereket, hogy az ország a „példátlan válsággal” néz szembe. „A terrorizmus hulláma sújt le ránk, a gazdaságunk összeomlik, a pénz pedig eltűnik országból. Ez a kormány csak azzal törődik, hogy szétzúzza az izraeli demokráciát” – mondta az ellenzéki vezető.

Netanjahu szerint a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el. Míg a reform bírálói úgy gondolják, hogy a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit, a javaslattal egyet nem értők szerint pedig a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait. csorbítanák a bírói függetlenséget. Arról itt írtunk részletesen, hogy miről szólnak a tervezett változtatások.

A reformtervezet miatt hetek óta zajlanak már a tüntetések, egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, két hete pedig a tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén egy ismerős arc is felbukkant, az ötös fogat tagjaként tűnt fel Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Vlagyimir Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is.

Március 4-én szombaton pedig közel 160 ezren tüntethettek Tel-Avivban, és az izraeli légierő több vadászpilótája is tiltakozást jelentett be, megtagadva a gyakorlatozást. Legutóbb pedig utakat zártak le a tüntetők Izraelben, megpróbálták megakadályozni, hogy Netanjahu bejusson a reptérre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!