Utakat zártak le a tüntetők Izraelben, megpróbálták megakadályozni, hogy Netanjahu bejusson a reptérre

2023. március 9. – 16:40

Utakat zártak le a tüntetők Izraelben, megpróbálták megakadályozni, hogy Netanjahu bejusson a reptérre
Tüntetők Tel-Avivban 2023. március 9-én – Fotó: Nir Keidar / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelben az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása ellen tüntetők utakat zártak le, és megpróbálták megakadályozni, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök elrepülhessen Rómába, írja a BBC. A több ezer tüntető izraeli zászlókat és a reform elleni transzparenseket felmutatva több helyen megzavarta a közlekedést a városban. A Ben-Gurion repülőtérre vezető utakat autókkal próbálták eltorlaszolni.

A BBC azt írja, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek is meg kellett változtatni a programját a tüntetések miatt, miután a gépe leszállt Tel-Avivban csütörtökön. Netanjahu a tüntetők ellenére bejutott a reptérre, ahol találkozott is Austinnal. Rómában majd Giorgia Meloni olasz kormányfővel fog tárgyalni.

Haifában is lezárták az egyik bevezető utat diákok, míg Jeruzsálemben több száz tartalékos demonstrált az igazságügyi reformot támogató egyik jobboldali agytröszt irodájánál.

Bírálói – köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész – szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket. A javaslattal egyet nem értők azt kifogásolják, hogy a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait.

Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

Arról itt írtunk részletesen, hogy miről szólnak a tervezett változtatások.

A reformtervezet miatt hetek óta zajlanak már a tüntetések, múlt héten azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, két hete pedig a tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén egy ismerős arc is felbukkant, az ötös fogat tagjaként tűnt fel Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Vlagyimir Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is.

Szombat este közel 160 ezren tüntethettek Tel-Avivban, és az izraeli légierő több vadászpilótája is tiltakozást jelentett be, megtagadva a gyakorlatozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!