Ötödik hete tüntetnek Izraelben Netanjahu kormánya ellen

2023. február 5. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este izraeliek tízezrei vonultak utcára az ország 20 nagyvárosában azért, hogy Benjamin Netanjahu kormányának jogi reformjavaslatai ellen tüntessenek – számolt be a Guardian. A tömegtüntetések heti rendszerességűvé váltak Netanjahu legújabb kormányának megalakulása óta, a minden szombaton este összegyűlő tüntetők szerint az Izrael valaha volt legjobboldalibb kormányának tartott kabinet fenyegetést jelent a világbékére is.

Haifában ott volt a tüntetők között Jaír Lapid korábbi miniszterelnök is, aki egy, közösségimédia-oldalra feltöltött videóban azt mondta:

„Megmentjük az országunkat, mert nem vagyunk hajlandóak egy nem demokratikus rendszerben élni”.

A novemberben tartott választások után felálló Netanjahu-kormány ultraortodox zsidó pártokkal koalícióban javaslatot nyújtott be az izraeli igazságszolgáltatás megreformálására. Ennek része, hogy az izraeli parlament ezentúl abszolút többséggel, azaz a 120-ból 61 képviselő szavazatával, felülírhatja a legfelső bíróság döntéseit, valamint megváltoztatnák a bírók kinevezésének rendszerét is, nagyobb befolyást adva a politikusoknak. Ha ez nem lenne elég, a ciszjordániai zsidó telepeket is bővíteni tervezik, valamint az LMBTQ-kisebbséget aggodalommal eltöltő jogszabály-módosításokat is szeretnének végrehajtani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!