Európai Bizottság: Az EU régóta fennálló álláspontja alapján nincs tagállami követség Jeruzsálemben

2023. március 3. – 13:43

Európai Bizottság: Az EU régóta fennálló álláspontja alapján nincs tagállami követség Jeruzsálemben
Peter Stano – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság nem kapott vagy látott hivatalos értesítést arról, hogy Magyarország Jeruzsálembe költöztetné a nagykövetségét, közölte a testület szóvivője pénteken. Peter Stano szerint „tisztában vannak vele”, hogy ilyen hírek jelentek meg, de médiaspekulációkra nem reagálnak. (A Times of Israel írt róla, hogy ilyen lépésre készülne a magyar kormány, erről és a lehetséges következményekről itt írtunk.)

A szóvivő ugyanakkor jelezte: az Európai Uniónak régóta megvan az álláspontja, amely az ENSZ egy 1980-as határozatából származik és arra szólít fel, hogy minden ország vonja ki a nagykövetségeit Jeruzsálemből. Ennek megfelelően jelenleg az összes uniós tagállam és maga az EU képviseletei is Tel-Avivban találhatóak. Az EU többször megismételte a szilárd elkötelezettségét a „tárgyalásos és életképes”, nemzetközi jogra alapuló kétállami megoldás (azaz az önálló Palesztina létrehozása – a szerk.) mellett.

A bizottsági szóvivő emlékeztetett, hogy az uniós állam- és kormányfők is kijelentették ugyanezt 2017-ben. A magyarul is elérhető dokumentumról, amely szerint „az EU újólag hangsúlyozza, hogy továbbra is szilárdan elkötelezett a kétállami megoldás mellett, és ezzel összefüggésben az EU Jeruzsálemmel kapcsolatos álláspontja változatlan marad”, egyhangúlag (azaz Orbán Viktor beleegyezésével – a szerk.) döntöttek. Stano hangsúlyozta, hogy ez most is érvényes, azóta nem hoztak másmilyen döntést az ügyben, és csak kevés EU-n kívüli ország van, amelynek más lenne az álláspontja.

Az uniós állam- és kormányfők az Európai Tanácsban ülnek össze, amely politikailag a legmagasabb szintű intézmény, ahol a tagállamok egyeztethetnek. Az EU külpolitikájáról az uniós országok egyhangúlag döntenek.

A Times of Israel cikke szerint magas rangú izraeli külügyminiszteri források azzal hozták összefüggésbe a magyar nagykövetség feltételezett áthelyezését, hogy Orbán Viktor segíteni akar Benjámin Netanjahunak, diplomáciai sikert biztosítva ezzel az izraeli miniszterelnöknek és kormányának az igazságügyi rendszer vitatott átalakításának közepette. Peter Stano nem látott kapcsolatot a magyar és az izraeli jogállamisági helyzet között, és az ezzel kapcsolatos médiaspekulációkat sem kommentálta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!