Kék-sárgába borult a budapesti Halászbástya

2023. február 24. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

„Budapest Ukrajna mellett áll” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester Kijevben, ahová január 11-én utazott varsói, pozsonyi és prágai kollégájával. Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem azonos Magyarországgal, amit azzal támasztott alá, hogy „magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal”.

Az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján a szolidaritás jeleként kék-sárga fénnyel világították meg a budapesti Halászbástyát, erről kollégánk készített képet pénteken este:

A budapesti Halászbástya az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján – Fotó: Simor Dániel / Telex
A budapesti Halászbástya az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján – Fotó: Simor Dániel / Telex

Ezen a napon több nagyváros nevezetességeit világították ki kék-sárgára. Például a párizsi Eiffel-tornyot, a londoni orosz nagykövetség előtti utat, a berlini Brandenburgi kaput, és még hosszasan sorolhatnánk.

2022. február 24. óta Novák Katalin köztársasági elnök képviselte Magyarországot a legmagasabb szinten Kijevben. Ő novemberben menetrend szerinti vonattal utazott Ukrajna fővárosába, majd Kárpátaljára is ellátogatott.

Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatásának előkészítésén már dolgozik a külügy, ezt Szijjártó Péter külügyminiszter árulta el a héten egy interjúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is egyértelmű üzenetet küldött a magyar kormánynak az elmúlt egy évben. De Orbán a háború kitörése óta szeret – általában a saját kormánymédiáján keresztül – üzenni az ukrán elnöknek; még 2022-es választási győzelmi beszédét is arra használta fel, hogy odaszóljon az orosz katonai megszállás alatt álló Ukrajna elnökének.

A háború 365 napja emberéletek tízezreit követelte mindkét oldalon, a katonákon kívül nagyon sok civil áldozattal járt, súlyos gazdasági károkat okozott, városokat, út- és energiahálózatokat rongált meg.

A háború kitörésének egyéves évfordulóján a Telex több cikkben számol be a következményekről, a civil lakosság szenvedéséről és a jelenlegi helyzetről.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!