Menetrend szerinti vonattal utazott Kijevbe Novák Katalin, aztán iskolákat látogatott Kárpátalján

2022. november 28. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Részleteket hozott le a Blikk Novák Katalin ukrajnai diplomáciai látogatásáról. A háború kezdete óta ez volt a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről az ukrán fővárosba. Kijevből az államfő Kárpátaljára is ellátogatott.

Novák a Gabona Ukrajnából projekt miatt kapott meghívást Kijevbe: Ukrajna a holodomor, az 1932–1933-as ukrajnai éhínség évfordulóján jelentette be, hogy egy programot indít, melynek célja az éhező országokba irányított gabonaexport támogatása.

Novák elítélte az orosz agressziót, emellett felhívta a figyelmet arra, hogy „az ukrajnai háború a legsürgetőbb és a legfontosabb kihívás a térségünkben. A feleknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, a végső cél pedig az igazságos béke elérése kell legyen, ez mindannyiunk érdeke.” Azt is mondta:

„Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi, magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen.”

Novák Katalin Alexander De Croo belga miniszterelnökkel együtt vonattal utazott Kijevbe Lengyelországon keresztül. A Blikk szerint Novák államfőként hivatalos külföldi útjain különjárati utazásra jogosult, de csak a repülések esetén, így menetrend szerinti vonatjárattal, persze első osztályon kellett Kijevbe mennie. Repülni azért nem tudott, mert Ukrajna felett repülési tilalom van érvényben. Novák Kijevből Kárpátaljára már autóval utazott. Mivel az államfő a Magyar Honvédség főparancsnoka is, a legmagasabb szintű védelem illette meg.

„Az út során zavartalanul tudtak haladni, egyszer sem kellett légiriadó miatt megállni. Advent első vasárnapját a köztársasági elnök Kárpátalján töltötte, ahol meggyújtotta advent első gyertyáját, és részt vett egy istentiszteleten is” – közölte a Blikk-kel a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága. Az államfő két iskolát is meglátogatott.

A Blikk egyébként úgy tudja, hogy Zelenszkij elnök meghívója igen rövid, a diplomáciai protokolltól eltérő határidővel érkezett. A lap a TEK-et is megkérdezte a látogatás részleteiről, a sajtóosztály elmondta, hogy „a köztársasági elnököt a személyvédelem életének, testi épségének megóvása érdekében a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!