Már dolgoznak azon, hogy Orbán Kijevbe látogasson

2023. február 23. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter: Lehet mód az ukrán–NATO miniszteri szintű bizottság összehívására, ha a magyarok visszakapják jogaikat” címmel közölt interjút az Index a külgazdasági és külügyminiszterrel, de akik figyelmesen olvassák a cikket, azok a beszélgetés háromnegyedénél kaphatják fel a fejüket az egyik legérdekesebb mondatra.

Az újságíró felteszi a kérdést, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem látogatott el eddig Kijevbe, „hiszen az európai államok túlnyomó többségének vezetői tárgyaltak már az ukrán fővárosban, legutóbb éppen az amerikai elnök utazott oda villámlátogatásra”. Szijjártó Péter válasza:

„Amikor a látogatás időszerű lesz, akkor el is fog utazni a magyar kormányfő, a külügy jelenleg dolgozik ennek előkészítésén.”

Ennek a mondatnak a második fele újdonság, vagyis az, hogy tervezik Orbán kijevi látogatását, sőt, már folyamatban van az út szervezése.

2022. február 24., vagyis az orosz–ukrán háború kitörése óta Novák Katalin köztársasági elnök képviselte Magyarországot a legmagasabb szinten Kijevben. Ő novemberben menetrend szerinti vonattal utazott Ukrajna fővárosába, majd Kárpátaljára is ellátogatott.

Azt mondta, „Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is egyértelmű üzenetet küldött a magyar kormánynak az elmúlt egy évben. De Orbán a háború kitörése óta szeret – általában a saját kormánymédiáján keresztül – üzenni az ukrán elnöknek; még 2022-es választási győzelmi beszédét is arra használta fel, hogy odaszóljon az orosz katonai megszállás alatt álló Ukrajna elnökének.

A két politikus február 9-én Brüsszelben találkozott, Zelenszkij ekkor személyesen is meghívta Orbánt Kijevbe. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kérdésünkre megerősítette a hírt, és hozzátette, hogy „amikor szükséges és időszerű lesz, a miniszterelnök ellátogat Kijevbe”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!