Helyszíni riportok, elemzések, élő bejelentkezés a Telexen a háború egyéves évfordulóján

2023. február 24. – 12:17

Helyszíni riportok, elemzések, élő bejelentkezés a Telexen a háború egyéves évfordulóján
Megsemmisített orosz páncélos járművek Bucsában 2022 áprilisában, miután a város felszabadult az orosz megszállás alól – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel ezelőtt támadta meg Oroszország Ukrajnát. A háború 365 napja emberéletek tízezreit követelte mindkét oldalon, a katonákon kívül nagyon sok civil áldozattal járt, súlyos gazdasági károkat okozott, városokat, út- és energiahálózatokat rongált meg.

A háború kitörésének egyéves évfordulóján a Telex több cikkben számol be a következményekről, a civil lakosság szenvedéséről és a jelenlegi helyzetről.

Kijevben-Bucsában, Herszonban, Harkivban, Odesszában és Kárpátalján élő emberekkel beszéltünk arról, hogyan élték meg a háború első napját és az utána következő hónapokat, és mire számítanak azután, hogy több sikeres ellentámadás után egy időre beálltak a frontvonalak.

Politikai vita tárgya, hogy az Oroszország elleni uniós szankcióknak milyen hatásuk volt. A szankciós fenyegetés ugyan nem volt képes eltántorítani Putyint az inváziótól, és az EU majdnem egy évig várt az oroszok fő bevételi forrásának, az olajnak a letekerésével, de a hatás így is komoly: az orosz állam bevételei visszaestek, tartalékai apadnak, a háború költségei nőnek. A szankciók Európa helyzetét is megnehezítették, de az unió alkalmazkodik az új helyzethez, takarékoskodik és várhatóan az európai recesszió is elmarad.

A háború évfordulóján Orbán Viktor azt mondta: nem világos, mi a hadicél, mert a két oldal különböző időpontokban különböző célokat nevez meg. A kormányfő szerint egyik fél sem tudja megnyerni ezt a háborút, bár tisztázatlan, hogy mit is jelentene a háború megnyerése, és ismét arról beszélt, NATO-tagként miért nem kell Magyarországnak fegyvereket küldenie Ukrajnának.

A sokszor oroszpártisággal vádolt magyar miniszterelnök is tagja ugyanakkor az Európai Tanácsnak, amely közös nyilatkozatot adott ki, ami szerint Oroszország „brutális, agresszív háborúja” ellen fokozni kell a nyomást, a testület tagjai megígérik, hogy az EU továbbra is többek között katonai támogatást nyújt Ukrajnának, valamint gondoskodnak róla, hogy az ország visszaállítsa a területi egységét és „felülkerekedjen”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök véleménycikkében a háború első évének öt legfontosabb tanulságáról olvashat.

A Telexen olvashat arról, milyen szörnyűségekről számoltak be tavaly márciusban orosz katonák a hozzátartozóiknak a bucsai mészárlás idején.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre hírfolyamunkban tájékozódhat.

Tudósítóink, Nyilas Gergely és Huszti István az évforduló alkalmából ismét Ukrajnában vannak. Pénteken este 8 órakor Munk Veronika beszélget velük a helyszíni tapasztalataikról, kövesse élőben a Telexen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!