Emmanuel Macron: Oroszország nem győzhet

2023. február 9. – 06:18

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök London után Párizsban folytatta az európai útját, ahol szerda éjjel Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is találkozott. Zelenszkij a látogatását arra használta fel, hogy felszólítsa Európát, hogy minél hamarabb szállítsanak harci repülőgépeket és nehézfegyvereket Ukrajnának. „Minél hamarabb kap Ukrajna nagy hatótávolságú nehézfegyverzetet, minél hamarabb kapnak pilótáink repülőgépeket, annál hamarabb ér véget ez az orosz agresszió, és annál hamarabb térhetünk vissza a békéhez Európában” – mondta az ukrán elnök az Elysée-palotában.

Macron kiállt Zelenszkij mellett, mondván, hogy Franciaország eltökélt abban, hogy segítse Ukrajnát a győzelem elérésében és az európai béke helyreállításában. Közölte, hogy a francia kormány „folytatja az erőfeszítéseket”, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának, és hozzátette: „Oroszország nem győzhet, és nem is szabad hagyni, hogy győzzön”. Macron szerint most Európa jövője forog kockán Ukrajnában.

Emmanuel Macron francia elnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és Olaf Scholz német kancellárt a párizsi Elysée-palotában tartott megbeszélésen 2023. február 8-án – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters
Emmanuel Macron francia elnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és Olaf Scholz német kancellárt a párizsi Elysée-palotában tartott megbeszélésen 2023. február 8-án – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters

A Le Figaro című lapban szerda este megjelent interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy Macron jelentősen megváltoztatta az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, miután a francia elnök a háború korai szakaszában igyekezett nyitva tartani a csatornákat Oroszország felé. Zelenszkij az elmúlt évben időnként türelmetlenséget mutatott Macronnal szemben, aki az invázió kezdete után is gyakran folytatott telefonbeszélgetéseket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és aggodalmát fejezte ki, hogy Oroszországot nem szabad megalázni egy esetleges végső rendezés során. Macron azonban az elmúlt hónapokban jelezte, hogy Franciaország „a győzelemig” támogatni kívánja Ukrajnát, és könnyű harckocsikat küldenek Ukrajnába.

Scholz az európai család részének nevezte Ukrajnát. „Németország és partnerei anyagilag, humanitárius segélyekkel és fegyverekkel támogatták Ukrajnát. Addig folytatjuk ezt, amíg szükséges” – mondta a német kancellár. Németország nemrégiben zöld utat adott a Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállítására, miután Zelenszkij és a szövetséges országok intenzív kampányt folytattak emellett. A héten a német védelmi miniszter azt mondta, reméli, hogy az első harckocsizászlóaljat március végére, áprilisra szállíthatják le Ukrajnának.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!