A NATO-főtitkár szerint hamarosan megoldást találhatnak a Leopard tankok Ukrajnába küldésére

2023. január 24. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bízik benne, hogy a szövetség hamarosan megoldást találhat a német harckocsik Ukrajnába szállítására – ezt a német védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után mondta.

„A háborúnak ebben a sarkalatos pillanatában bonyolultabb és fejlettebb rendszereket kell biztosítanunk Ukrajnának, és ezt gyorsan kell megtennünk”

– mondta Stoltenberg. Hozzátette: örül a német védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásnak, mert egyeztetni tudtak a harckocsik kérdéséről. Elmondta, hogy a szövetségesek közötti egyeztetések folytatódnak, és bízik benne, hogy hamarosan megoldást is találnak.

Boris Pistorius, néhány napja kinevezett német védelmi miniszter szerint nincs nézeteltérés a NATO-szövetségesek között a tankok Ukrajnába küldésével kapcsolatban. Kiemelte, hogy Berlin gyorsan fog cselekedni, ha olyan döntés születik. „A NATO azonban nem válhat az ukrajnai háború egyik szereplőjévé” – tette hozzá. Németország időközben megkapta Lengyelország hivatalos kérését a Leopard tankok Ukrajnába exportálásáról, ezt Mariusz Blaszczak, lengyel védelmi miniszter közölte.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Boris Pistorius német védelmi miniszter a berlini védelmi minisztériumban – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Boris Pistorius német védelmi miniszter a berlini védelmi minisztériumban – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Németország korábban kijelentette, hogy nem állna az útjába annak, ha Lengyelország Leopard 2 harckocsikat akarna küldeni Ukrajnának. Igaz, korábban a lengyelek jelezték, hogy akár a németek engedélye nélkül is küldenének harckocsikat. Az ukrán tisztviselők hónapok óta kérik a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak nekik modern, német gyártmányú tankokat, de Németország visszatartja őket, illetve nem engedi, hogy más NATO-országok a saját készleteikből küldjenek a megszállt országba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!