A Kreml nem örül a német tankoknak, de Putyin szerint az orosz fegyvergyártás világszínvonalú

2023. január 24. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem tesz majd jót az orosz-német kapcsolatoknak – írja az MTI. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta kedden újságíróknak nyilatkozva.

„Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjét tekintve. Minden bizonnyal nyomot hagynak majd a kapcsolatok jövőjén”

– jelentette ki a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogyan befolyásolja majd az Oroszország és Németország közötti viszonyt, ha Berlin jóváhagyja a Leopard tankok szállítását Kijevnek. Ez amúgy kedd este megtörtént.

Peszkov szerint a kétoldalú kapcsolatok jelenleg „már meglehetősen mélyponton vannak”.

„Nincs érdemi párbeszéd Németországgal, az Európai Unió többi országával vagy az észak-atlanti szövetséggel”

– mondta.

Eközben Vlagyimir Putyin elnök azt állítja, hogy Oroszország több mint háromszor annyi, a Patriotokkal egyenértékű légvédelmi rakétát gyárt, mint amennyit az Egyesült Államok. Putyin akkor beszélt erről, amikor a rezidenciáján fogadta Vjacseszlav Gladkovot, Belgorod megye kormányzóját.

Vlagyimir Putyin (bal alul) egy Topol rakétát néz egy Győzelem-napi bemutatón 2013-ban – Fotó: Alexey Druzhinin / Ria-Novosti / AFP
Vlagyimir Putyin (bal alul) egy Topol rakétát néz egy Győzelem-napi bemutatón 2013-ban – Fotó: Alexey Druzhinin / Ria-Novosti / AFP

„Az Egyesült Államokban például Patriot rakétákat gyártanak – a mi országunk háromszor több ilyen rakétát gyárt. Még többet is, mint háromszor annyit”

– mondta az államfő.

„Ami pedig általában a különböző célú légvédelmi rakétákat illeti, az orosz gyártás a világ egészének gyártásával vethető össze. Mindennek tetejébe maguk a rendszerek is modernek és megbízhatóak. Ettől függetlenül, persze, minden megtörténhet, de összességében a rendszer megfelelően működik”

– tette hozzá.

„A gyakorlati harci alkalmazás megmutatta, hogy Oroszország légvédelmi rendszere az egyik legjobb a világon” – hangoztatta az orosz elnök.

Gladkov egyebek között elmondta, hogy az Ukrajnával határos belgorodi régióban a háború kezdete óta a területet ért találatok következtében 25 ember vesztette életét és további 96 sebesült meg. Bár nem tudni, hogy ez valós szám-e, mindenképp fontos megjegyezni, mert Oroszország szinte egyáltalán nem közöl adatokat a háború orosz áldozatainak számáról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!