Nem találtak fegyvereket az ukrán nukleáris létesítményekben

2023. január 24. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek eredménye negatív volt, nem találtak katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben – írja az MTI. Ezt Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója jelentette be kedden az Európai Parlament külügyi bizottságának meghallgatásán.

Grossi cáfolta az orosz Külső Hírszerző Szolgálat hétfői bejelentését, miszerint Ukrajna atomerőművek területén tárol nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert. Oroszország is tagja az ügynökségnek.

Ez a második alkalom, hogy a NAÜ-nek sikerült megcáfolnia az orosz részről jövő valótlan állításokat, hogy ezekben a létesítményekben „veszélyes, illegális tevékenységek” folynak.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a január 24-ei meghallgatásán Brüsszelben – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP
Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a január 24-ei meghallgatásán Brüsszelben – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Orosz vezetők novemberben arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett „piszkos bombával” készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét. A NAÜ ezt követően alapos vizsgálatot folytatott, amelynek végén arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált helyszíneken nem volt nyoma nukleáris tevékenységnek, illetve radioaktív anyagoknak.

Grossi a múlt hét elején utazott Ukrajnába, hogy a NAÜ Csernobilban, illetve három működő atomerőműben biztonsági szakértőkből álló állandó jelenlétet létesíthessen, ahogy azt december közepén a szervezet bejelentette. Az elképzelések szerint mintegy tucatnyi szakértő tartózkodna állandó jelleggel Ukrajnában. A megfigyelők jelenléte egyrészt az esetleges támadások kockázatának mérséklését szolgálja, másrészt a szakemberek állandó jelentéseket tesznek majd a létesítmények biztonságosságáról, illetve szükség esetén műszaki támogatást nyújthatnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!