Németország nem akadályozná meg, hogy Lengyelország Leopard 2 tankokat küldjön Ukrajnába

2023. január 23. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Németország nem állna az útjába annak, ha Lengyelország Leopard 2 harckocsikat akarna küldeni Ukrajnának” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter egy francia tévécsatornának adott interjúban vasárnap.

Bár az ország hivatalosan továbbra sem hagyta jóvá, hogy a szövetségesei német gyártmányú tankokat szállítsanak Ukrajnába, a kijelentéssel gyakorlatilag zöld utat adtak többek között Lengyelországnak, amely már korábban jelezte, hogy akár a németek engedélye nélkül is küld harckocsikat az ukránoknak.

Az ukrán tisztviselők hónapok óta kérik a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak nekik modern, német gyártmányú harckocsikat, de Németország visszatartja őket, illetve nem engedi, hogy más NATO-országok a saját készleteikből küldjenek a megszállt országba.

Lengyel leopard harckocsi a DEFENDER-Europe 22 hadgyakorlaton 2022. május 19-én – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP
Lengyel leopard harckocsi a DEFENDER-Europe 22 hadgyakorlaton 2022. május 19-én – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Németország a hidegháború ideje alatt ezerszámra gyártotta a Leopárd tankokat, amiket szétosztott európai szövetségesei között – ezek tehát olyan harckocsik, amik több európai országban viszonylag nagy mennyiségben állnak rendelkezésre, Németország engedélye nélkül viszont nem transzportálhatók Ukrajnába.

A nyugati szövetségesek a múlt héten több milliárd dollár értékben ígértek fegyvereket Ukrajnának, de nem sikerült meggyőzniük Németországot, hogy oldja fel a tankok biztosításával kapcsolatos vétóját. Annalena Baerbock külügyminiszter azonban kijelentette, hogy kormánya nem fogja megakadályozni Lengyelországot abban, hogy német jóváhagyás nélkül küldjön Leopard 2 harckocsikat. Ez Németország álláspontjának megváltozásaként is értelmezhető.

Arról, hogy pontosan milyen fegyvereket kap, és ezeket hogyan vetheti be a frontokon Ukrajna, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius pénteken azt nyilatkozta, „téves” azt állítani, hogy Németország blokkolja a Leopard harckocsik szállítását, és hogy jó okok szólnak az Ukrajnába való szállításuk mellett és ellen is. „Németország kész gyorsan lépni a Leopard 2 harckocsik ügyében, ha megállapodás születik a szövetségesekkel” – tette hozzá.

(Reuters)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!