Őrizetbe vették a Norvégiába szökött Wagner-zsoldost, de ügyvédje tagadja, hogy ki akarnák toloncolni

2023. január 23. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég rendőrség őrizetbe vette az orosz Wagner zsoldoscsoport egykori parancsnokát, aki nemrég Norvégiába menekült, de ügyvédje elutasította azokat a feltételezéseket, hogy esetleg kitoloncolnák Oroszországba – írja a Reuters.

A 26 éves orosz férfi január 13-án szökött át a zöldhatáron Oroszországból Norvégiába. Andrej Medvegyev állítása szerint a négyhónapos szerződése lejárta után, 2022. november 6-án ott akarta hagyni a Wagnert, de a parancsnokai nem engedték, egyoldalúan meghosszabbították a megbízását. Ezután Oroszországban kezdett el bujkálni, majd a disszidálás mellett döntött. A férfi azt nyilatkozta, el fogja mondani a norvég rendőrségnek és ha kell, nemzetközi bíróságnak is mindazt, amit tapasztalt. Történetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Medvegyevet segítő emberi jogi szervezet, a Gulagu.net-nek Medvegyev azt mondta, vasárnap őrizetbe vették és megbilincselték a szállodában, ahol megszállt, majd egy fogdába vitték. A Gulagu.net szerint a férfinak azt mondták, hogy kitoloncolás fenyegeti, ezt viszont az ügyvédje cáfolta.

Andrej Medvegyev Oslóban, 2023. január 15-én – Fotó: Gulagu.net / Reuters
Andrej Medvegyev Oslóban, 2023. január 15-én – Fotó: Gulagu.net / Reuters

Brynjulf Risnes, Medvegyev norvég jogi képviselője a Reutersnek azt mondta:

„A kitoloncolás kockázata? Nulla.”

Az ügyvéd szerint a rendőrség azért vette őrizete Medvegyevet, mert „nem értettek egyet” a biztonsága érdekében hozott intézkedésekkel. „Nagyon szigorú biztonsági intézkedések hatálya alatt áll, és nem értünk egyet abban, hogy ezeket hogyan alkalmazzák. Ezek okoztak súrlódásokat” – mondta Risnes.

A norvég hatóságok nem kommentálták az ügyet.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!