Washington Berlint győzködi, hogy adjon tankjaiból Ukrajnának

2023. január 20. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna nyugati támogatásának fenntartása mellett érvelt az amerikai védelmi miniszter az Egyesült Államok németországi lélgibázisán, Ramsteinben, ahol a NATO-tagországok védelmi minszterei tárgyalnak. Lloyd Austin szerint „meg kell őrizni a lendületet”, most „nem lehet lassítani” – idézte a minisztert a Washington Post. Szavait érezhetően Németországnak is címezte, miután Berlin vonakodik Leopard-2 harckocsikat adni Ukrajnának. A német parlamentben csütörtökön nem szavazták meg a Leopárdok átadásához szükséges hozzájárulást.

Arról, hogy milyen újabb, a korábbiakhoz képest új szintet képviselő fegyvereket kaphat Ukrajna Nyugatról, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin kíséretében kezet fog német kollégája, Boris Pistorius az ukrán védelmi miniszterrel, Olekszij Reznyikovval Ramsteinben – Fotó: Hannes P Albert / DPA / AFP
Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin kíséretében kezet fog német kollégája, Boris Pistorius az ukrán védelmi miniszterrel, Olekszij Reznyikovval Ramsteinben – Fotó: Hannes P Albert / DPA / AFP

Ennek az ódzkodásnak politikai súlya mellett közvetlen gyakorlati következménye is lehet, mivel német hozzájárulás nélkül azok az országok sem adhatnak Ukrajnának Leopardokat, amelyeknél ez rendelkezésre áll. (Igaz, Lengyelország közölte, hogy erre német hozzájárulás nélkül is hajlandó.)

Az Egyesült Államok a maga részéről bejelentette, hogy újabb, 2,5 milliárd dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának – az eddigi, közvetlen katonai segítség értéke ezzel 27 milliárdra nő az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én megindított invázió kezdete őta. A mostani csomagban 59 Bradley gyalogsági harcjármű és 90 Stryker lövészszállító jármű lesz – továbbra sincsen benne azonban az M1 Abrams tankok leszállításának terve. Berlin azonban korábban arról beszélt hogy előbb az Egyesült Államok jelentse ki, hogy maga is juttat saját M1 Abrams tankjaiból Ukrajnának.

Washington szerint annak használatához hosszabb kiképzés kellene, ezért lenne praktikus, ha a könnyebben kezelhető, a német hadseregben 1979 óta hadrendben lévő Leopard-2-ből jutna az ukrán hadseregnek, amelytől az orosz megszálló erők ellen Zaporizszsjában várnak ellentámadást.

Volodimir Zelenszkij hosszú idő óta beszél arról, hogy az országnak szüksége van tankokra: „Szavakat nem állíthatunk szembe az orosz tüzérséggel” – mondta online bejelentkezésekor az ukrán elnök, megköszönve azonban az eddigi támogatást. A tankokat illetően „egy európai fővárosról” beszélt, amelynek válaszára vár, ez kézenfekvően ismét Berlint jelentette.

London korábban már közölte, hogy Challenger 2 típusú – a Leopard 2-höz hasonlóan 60 tonnás, 120 milliméteres kaliberű – tankjaiból kész adni Ukrajnának.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!