Politico: A magyar kormány kilenc név leszedését kérte az EU szankciós listájáról

2023. január 19. – 14:01

Politico: A magyar kormány kilenc név leszedését kérte az EU szankciós listájáról
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az energiaügyi miniszterek 2022. december 13-i találkozója előtt – Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány azt kérte, hogy kilenc nevet távolítsanak el az Európai Unió listájáról, amelyen a már szankcióval sújtott személyek szerepelnek, írja a Politico brüsszeli hírlevele diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az orosz-ukrán háború miatt Ororszországgal szemben hozott büntetőintézkedéseket rendszeresen meg kell hosszabbítani, amihez egyhangú döntésre van szükség – ez a lap szerint általában formaság.

Az uniós nagykövetek szerdai találkozóján két diplomata szerint Lengyelország tiltakozott a magyar kérés miatt, írja a Politico. (A lap egy forrása szerint a baltiakkal együtt hivatalosan is tiltakoztak.)

Az EU 2014 – a Krím illegális megszállása óta – közel 1400 személyt és több mint 170 céget, intézményt szankcionált. Akadnak köztük magas rangú politikusok, oligarchák, katonai vezetők, bankok és pártok is. Ők gazdasági büntetőintézkedéseket kaptak a nyakukba – például az uniós számláik befagyasztását, vagyonuk lefoglalását –, és az EU területéről is kitiltották őket. Az Európai Unió Tanácsának honlapja szerint legközelebb március 15-ig kell meghosszabbítani az intézkedéseket.

A legutóbbi, kilencedik szankciós kört decemberben fogadták el a tagállamok – a szabályoknak megfelelően egyhangúlag. Akkor a magyar kormány az újként javasolt nevek közül nem engedett néhányat felvenni, amit Szijjártó Péter is elismert. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a lépés „súlyos kockázatot jelentene a még nyitott kommunikációs csatornák ellehetetlenülését illetően”.

Korábban a magyar kormány Kirill pátriárka szankcionálását sem hagyta a vallásszabadságra hivatkozva.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!