A brit hírszerzés szerint az oroszok a lakosságtól bekért hangszerekkel növelnék a katonák harci kedvét

2022. december 18. – 07:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti beszédében arról beszélt, hogy ismét ukrán fennhatóság alatt van Bahmut városa – írja a Sky News.

Mint mondta, a keleten fekvő város védelme elsődleges, miután meg kell védeni az oroszokkal és fehéroroszokkal közös határvonalakat. Az ukrán elnök nem véletlenül hozta fel a várost, ugyanis Vlagyimir Putyin hétfőre Fehéroroszországba készül, miközben elterjedt a hír, hogy az oroszok újabb offenzívát indíthatnak.

Zelenszkij szerint minden lehetséges védelmi forgatókönyvre felkészülnek.

Esti beszédében azt is említette, hogy további hárommillió ukrán számára helyreállt az áramszolgáltatás. Szombaton hatmillió ukrán jutott ismét áramhoz. Ugyanakkor a elektromos hálózatot ért lövések legalább három ember halálát okozták és kilenc létesítményt megrongáltak az elmúlt héten.

Oroszország tagadja, hogy a kötelező katonai szolgálat időtartamát hat hónapról egy évre hosszabbítaná – írja a Sky News.

Eredetileg Mihail Fotin alezredes, a moszkvai Dmitrov, Taldom és Dubna városok katonai vezetője állította ezt. Állítása szerint a változtatás 2023-ban lépett volna életbe, de a videót, amelyben erről beszélt, azóta törölték.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy nem is fontolgatja az erre vonatkozó jogszabályok megváltoztatását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vb-döntőn szeretett volna üzenni, de a FIFA nem engedte levetíteni a stadionban a beszédet. A Twitterre azonban kikerült, ahogyan az ukrán elnök köszöntötte a futballszurkolókat, illetvemindenkinek greatulált ahhoz, hogy a népek egy fair játékban dönthetnek arról, hogy ki a legerősebb.

„És ez a küzdelem a zöld pályán és nem a vérvörös csatatéren dől el.”

– fogalmazott Zelenszkij.

Arról is beszélt, hogy a háborúban nincsen döntetlen, és minden apa szeretné elvinni a fiát meccsre és minden anya vissza akarja kapni a gyerekét a frontról. Az elnök szerint a háborúnak el kell buknia, a békének pedig győzedelmeskednie kell. Végül azt ígérte, hogy a télen egy általános békeelképzeléssel fog jelentkezni a világ színe előtt.

Egy nap leforgása alatt csaknem hatmillió ukrajnai lakos otthonába kapcsolták vissza az áramot, a vezetékes vízellátással azonban továbbra is nagy gondok vannak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videoüzenetében.

A szombat éjszaka leadott beszéd szerint problémák vannak a távfűtéssel, és nagy gondok a vízellátással. A legnehezebb a helyzet a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint főként Vinnicja és Lviv megyében. Ismételten azzal a felhívással fordult a nemzetközi partnerekhez, hogy biztosítsanak Ukrajnának megbízható légvédelmi pajzsot.

Beszédében arra is kitért, hogy a Nyugat képes lenne száz százalékos védelmet nyújtani az ukrán embereknek az orosz rakétákkal szemben, amit ha megkapnának, a rakétaterror egyszerűen lehetetlenné válna.

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben nyilvánosan cáfolta, hogy Ukrajna felújítaná a villamosenergia-exportját. Mint közleményében írta, Oroszország hamis levelet terjeszt, amelyben Volodimir Kudrickij, a vállalt vezetője állítólag erről írt az ukrán energetikai minisztériumnak. Szerintük az oroszok újra megpróbálják elhitetni az ukránokkal, hogy az áramkimaradásokért az energetikai szakemberek a felelősek, nem pedig a kilenc nagyszabású orosz rakétatámadási hullám.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában azt írta, hogy szombaton az orosz erők Ukrajna nyolc megyéjében támadtak településeket és létfontosságú polgári infrastruktúrát, és legalább négy helyi lakos vesztette életét.

A CNN az ukrán Mikolajiv városában forgatott videót egy katonai álcahálókból emelt karácsonyfáról.



Egy helyi lakos a legyőzhetetlenség karácsonyfájának nevezte az installációt, amiben a hálókon kívül világítást, és plüss játékokat is elhelyeztek az önkéntesek, akik építették.

Az ünnepek után a hálók visszakerülnek a frontra, hogy az ukrán katonákat segítsék a harcokban.

Sir Tony Radakin tengernagy egész évben kapcsolatban állt Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia és Oroszország viszonya évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most.

A brit vezérkari főnök erről a The Sunday Telegraph konzervatív brit lapnak adott interjút, amiben arról is beszél, hogy szeretné, ha ezek a megbeszélések még rendszeresebbé válnának, és ha a kétoldalú kommunikáció a mostaninál is erőteljesebb lenne, akkor is, ha e beszélgetések esetenként nehéznek bizonyulhatnak.

Radakin szerint a kérdés az, hogy miként lehet e kapcsolatokból a lehető legtöbbet kihozni.

Moszkva nem léptetett érvénybe szankciókat Radakin tengernagy ellen, így a brit vezérkari főnök könnyebben tud tárgyalni Geraszimovval, sőt el is látogathat Moszkvába.

Nemrégiben a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is egyenes utalást tett arra, hogy véleménye szerint tárgyalásos módon lehet a legnagyobb eséllyel véget vetni az ukrajnai háborúnak.

(MTI)

Bár Kijevben még mindig gyakoriak az áramkimaradások, a fővárosi izraelita közösség úgy döntött, hogy idén is a hagyományokhoz híven ünneplik a hanukát. Ennek részeként, vasárnap napnyugta után a Majdan téren meggyújtották az első gyertyát a a hanukai gyertyatartón.

A brit hírszerzés legfrissebb napi jelentésében három pontban foglalta össze azokat az információkat, amelyek arra vonatkoznak, hogy az oroszok hogyan szeretnék a katonák harci kedvét erősíteni.

Az orosz hadvezetés december 14-én két úgynevezett harctéri kreatív hadosztályt hozott létre. A hadosztályokban operaénekesek, színészek és cirkuszi előadók fognak szolgálatot teljesíteni. Orosz források szerint a hadügyminisztérium korában a lakosságot kérte, hogy adományozzanak hangszereket a hadosztály számára.

A katonák szórakoztatásának nagy hagyománya volt már a szovjet időkben is, és erősen összefonódott a birodalomban a zene és az ideológiai nevelés.

Az orosz katonai vezetés szerint a rossz morál okozza a legfőbb gondot, miközben a vonatkozó információk szerint a magas halálozási számok, a katonai vezetés hibás döntései, az ellátmány hiánya, a fizetések körüli problémák, és a katonai célok általános ködössége miatt aggódnak inkább a katonák, amiket a brit hírszerzés szerint aligha fogja megoldani egy katonazenekar, meg pár operaénekes.

Az ukrán kormányminisztérium bejelentette, hogy a tervek szerint megháromszorozzák az úgynevezett „legyőzhetetlenségi központok” számát. Ezeken a menedékhelyeken az emberek felmelegedhetnek, feltölthetik telefonjukat, és csatlakozhatnak az internethez az orosz támadások idején, írja a Guardian.

Pénteken Oroszország több mint 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek számos város energia- és vízinfrastruktúra-területét találták el. Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint a 76 orosz rakétából 60-at elfogtak, néhány azonban célba ért.

  • Putyin szorosabban foghatja Belaruszt, ami a háborúra is kihathat.
  • Újra lett víz, és kezd helyreállni a fűtés és az áram is Kijevben a rakétázások után.
  • 38 milliárd dollárt adna Washington Ukrajnának.
  • Vadászgépek szálltak fel Belaruszban, Ukrajna légiriadót hirdetett.
  • Harkivban is helyreállt az áramszolgáltatás.
  • Az ukrán elnöki tanácsadó szerint „irreális”, hogy megállapodásra jussanak Oroszországgal a háború befejezéséről.
  • Oroszországban óriási GPS-mentes buborékok bukkantak fel.
  • A kijeviek háromnegyedénél ismét lett fűtés.
  • Moszkva cáfolta, hogy két évre emelnék a katonai szolgálatot.
  • Vászonernyővel védekeznek a drónok ellen az oroszok a zaporizzsjai erőműnél.

Az orosz-ukrán háború szombati híreit itt találják.

Ukrán védelmi tisztviselők szerint Oroszország újabb offenzívát kíván indítani januárban, valamint egy második kísérletet tesz Kijev elfoglalására, írja a Guardian. Valerij Zaluzsnyij, Ukrajna főparancsnoka a múlt héten az Economistnak azt mondta , hogy Oroszország „már januárban, de valószínűbb, hogy tavasszal újabb támadásra készül Ukrajna ellen”.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy Oroszország februárban újabb széles körű offenzívát tervez. Reznikov szerint Oroszország 300 000 besorozott katonájának fele a kiképzés befejezése után a harctérre léphet. Pénteken Oroszország támadási hullámokat hajtott végre Ukrajna energiainfrastruktúrája ellen. A legénység több ukrán városban folytatja a túlélők keresését.

Luke Skywalker hangja Ukrajna-szerte hallható, ha légiriadó vagy más háborús támadás éri az embereket, és óvóhelyet vagy más biztonságos menedéket kell keresniük az orosz fegyverek elől – írja a Népszava a Sky News és az U24 nevű Twitter-fiók bejegyzése alapján. Eszerint a Star Wars legendája, Mark Hamill üzeneteket rögzített az Air Alert alkalmazás angol verziójához, amelyben ötféle veszélyre figyelmezteti a mobilapp használóit. Így eldönthetik a riasztottak, hogy mit tegyenek rakétatámadás, ágyúzás, utcai harcok, sugárzás vagy vegyi veszély esetén.

Mark Hamill, aki az U24 hivatalos nagykövete is, ikonikus Star Wars-idézeteket fűzött a riasztási értesítésekhez, és az alkalmazás push értesítései mostantól az Ukrán Fegyveres Erők támogatására szólítanak fel. Az Air Alert-en keresztül felajánlott összes adományból drónokat vásárolnak majd, és Mark Hamill videón is elmondta, hogy megkezdte akcióját tíz nagy teljesítményű dán RQ-35 Heidrun felderítő drón megvásárlásához szükséges pénz összegyűjtésére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!