Zavargások Peruban: tizenhét tüntető halt meg, lemondott az oktatási miniszter, turisták százai rekedtek Machu Picchuban

2022. december 17. – 12:37

Zavargások Peruban: tizenhét tüntető halt meg, lemondott az oktatási miniszter, turisták százai rekedtek Machu Picchuban
Tüntetők csapnak össze rendőrökkel december 16-án – Fotó: Sebastian Castaneda / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódnak a zavargások Peruban, miután megbuktatták, majd 18 hónapos fogva tartásra ítélték Pedro Castillo elnököt. Eddig 17 ember vesztette életét a tüntetésekben, lemondott az oktatási és a kulturális miniszter is – írja a Guardian.

A kormány szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki, különleges jogköröket biztosítva a rendőrségnek és korlátozva a szabadságjogokat, beleértve a gyülekezési jogot is, miután az Andok szegény, hegyvidéki régióiban különösen heves tiltakozások törtek ki.

A tavaly nagy meglepetésre megnyert választások után az újonc politikusnak számító, korábban tanítóként dolgozó Pedro Castillót a politikai elit azonnal elutasította, néhány napja pedig meg is buktatták. Múlt héten a törvényhozók eltávolították Castillót a hatalomból, miután harmadszor is vádat akartak emelni ellene, erre ő kísérletet tett, hogy feloszlassa a kongresszust. A bíró azután hozta meg a döntést a 18 hónapos fogva tartásról, hogy a kongresszus megfosztotta Castillót mentelmi jogától. A perui legfőbb ügyész szerint Castillo a lázadás vádja miatt legalább tíz év börtönnel számolhat.

A tiltakozók Castillo szabadon bocsátását, Dina Boluarte új elnök lemondását és általános választások kiírását követelik.

A perui törvényhozás azonban helyi idő szerint péntek este úgy döntött, nem tartanak előrehozott választásokat. Az elbukott törvényjavaslat jövő decemberre hozta volna előre a 2026-os parlamenti választásokat, valamint másfél évvel megrövidítette volna a törvényhozás és az államfő mandátumát – írja az MTI.

Dina Boluarte, aki elődje alelnökeként vette át az államfői megbízatást, korábban azt ígérte, megpróbál lehetőséget keresni a választások előrehozatalára, erről azonban a kongresszusnak kellett döntenie.

A tüntetők egy limai rendőrőrsöt felgyújtottak, egy nemzetközi repülőtér futópályáját elfoglalták, és több autópályát is blokád alatt tartanak. Határozatlan ideig a vonatközlekedés is szünetel az ország déli és délkeleti régióiban. A hatóságok közlése szerint a tüntetésekben eddig legalább 17 ember vesztette életét, legalább öten haltak bele a „közvetett következményekbe”.

Patricia Correa oktatási miniszter és Jair Perez kulturális miniszter pénteken a Twitteren jelentette be lemondását, arra hivatkozva, hogy a zavargások halálos áldozatokat is követeltek.

„Ma reggel benyújtottam lemondólevelemet az oktatási miniszteri tisztségemről. Honfitársaink halálát semmi sem indokolja. Az állami erőszak nem lehet aránytalan és nem okozhat halált” – írta Correa a Twitteren.

Az ENSZ pénteken „mélységes aggodalmát” fejezte ki a tüntetéseken részt vevő kiskorúak halála és őrizetbe vételekről szóló jelentések miatt. A perui kormány közölte, hogy Ana Cecilia Gervasi külügyminiszter kedden találkozik az ENSZ főbiztosával, hogy megvitassák a helyzetet.

Darwin Baca polgármester szerint a vonatközlekedés szünetelése miatt mintegy 300 turista rekedt Machu Picchuban, a városba ugyanis csak vonattal lehet be- és kijutni, ezeket a járatokat pedig további értesítésig felfüggesztették. A turista központban rekedt utazók között peruiak, dél-amerikaiak, amerikaiak és európaiak is vannak – írja a CNN.

Tiltakozók blokkolják a vonatközlekedést Chilcában december 16-án – Fotó: Alejandra Orosco / Stringer / Reuters
Tiltakozók blokkolják a vonatközlekedést Chilcában december 16-án – Fotó: Alejandra Orosco / Stringer / Reuters

Baca a kormány segítségét kérte, hogy segítsen helikopterekkel a turisták evakuálásában. Hangsúlyozta, hogy Machu Picchu már most is élelmiszerhiánytól szenved a tüntetések miatt, a helyi gazdaság pedig 100 százalékban a turizmusra támaszkodik.

Az Egyesült Államok perui nagykövetsége pénteken közleményben tudatta, hogy a perui kormány szervezi a külföldiek evakuálását Aguas Calientes városából, amely Machu Picchu fő megközelítési pontjaként szolgál. Hozzátették, amíg nem érkezik konkrét cselekvési terv, igyekeznek segítséget nyújtani azoknak is, akik úgy döntenek, gyalog indulnak el Cuscóba.

Egyelőre azonban azok sincsenek jobb helyzetben, akik ott vannak, a perui légitársaság ugyanis közölte, hogy ideiglenesen felfüggesztették a cuscói nemzetközi repülőtérre és a Machu Picchutól 75 kilométerre fekvő Arequipa nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló járatokat.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki azok számára, akik perui utazást terveznek: „A tüntetések a helyi utak, vonatok és főbb autópályák lezárását okozhatják, gyakran előzetes értesítés vagy becsült újranyitási határidők nélkül. Az útlezárások jelentősen korlátozhatják a tömegközlekedési eszközök és a repülőterek elérhetőségét, és megzavarhatják az utazást a városokon belül és a városok között” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!