Megbuktatták Peru elnökét, aki megpróbálta feloszlatni a kongresszust, végül rendőrök vitték el

2022. december 7. – 23:37

Megbuktatták Peru elnökét, aki megpróbálta feloszlatni a kongresszust, végül rendőrök vitték el
Perui képviselők a Pedro Castillo elmozdításáról szóló szavazás után – Fotó: Cris Bouroncle / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kongresszus megszavazta Pedro Castillo perui elnök elmozdítását, aki ezt megelőzően megpróbálta feloszlatni a törvényhozást, de a lépéseit az alkotmánybíróság puccskísérletnek minősítette. A sűrű szerda végére a BBC és a CNN szerint beiktatták ideiglenes elnöknek Dina Boluarte addigi alelnököt, a magát puccs áldozatának tartó Castillóról pedig a rendőrségen készültek képek.

A CNN arról írt a perui rendőrség Twittere alapján, amely „volt elnökként” hivatkozott a politikusra, hogy Castillót őrizetbe vették. A róla megosztott rendőrségi fotókat pedig később törölték. A BBC azt írta, hogy lázadással és az alkotmányos rend megdöntésére szőtt összeesküvéssel vádolhatják meg, de hivatalos vádemelés még nem történt.

Az ellenzéki többségű törvényhozás harmadszor próbálta meg elmozdítani a 2021 júliusában hatalomra került elnököt alkotmányos vádeljárás keretében. Órákkal a törvényhozási eljárás kezdete előtt Castillo tévébeszédében a kongresszus feloszlatása mellett rendeleti kormányzást jelentett be egy új szükségkormány révén, és egy új alkotmány kidolgozását vetítette előre kilenc hónapon belül egy új kongresszussal.

Ezt számos politikus elítélte, több miniszter is lemondott tiltakozásul. A perui rendőrség és a hadsereg közös közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy tiszteletben tartják az alkotmányos rendet. Castillo viszont a kongresszust vádolta a demokrácia aláásásával.

Castillo 2022. szeptember 20-án az ENSZ-ben – Fotó: Angela Weiss / AFP
Castillo 2022. szeptember 20-án az ENSZ-ben – Fotó: Angela Weiss / AFP

A CNN perui alkotmányjogi szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy az elnöknek bizonyos esetekben lehetősége van a kongresszus feloszlatására. Azonban a szakértők szerint ennek nem voltak meg a feltételei szerdán, ezért ők alkotmányellenesnek ítélték Castillo bejelentését.

A kongresszus elutasította a vonatkozó elnöki rendeletet, és rendkívüli ülésén megszavazta az elnök elmozdítását, ezzel pedig azt, hogy az eddigi alelnök, Dina Boluarte vegye át Castillo helyét. Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott hat ellenében és tíz tartózkodás mellett, írja az MTI.

A 60 éves Boluarte Peru első női államfőjeként azt mondta, hogy 2026 júliusáig, Castillo ciklusának végéig maradna hatalomban. Beszédében azt mondta, hogy puccskísérlet történt, amit azonban szerinte senki sem támogatott, emellett nemzeti egységre szólított fel.

Castillo a volt elnök lánya, Keiko Fujimori ellen nyert 2021-ben az országot megosztó elnökválasztáson. Az elmúlt időszakban azonban korrupcióval vádolták, amit ő viszont a megbuktatására szőtt terv részének nevezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!