Zelenszkij: Ukrajnának 50 millió energiatakarékos villanykörtére van szüksége

2022. december 14. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij a kedden megrendezett nemzetközi párizsi konferencián többek között arról beszélt, 50 millió energiatakarékos izzóra van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy megbirkózzon az ország energetikai infrastruktúrája elleni orosz támadásokkal – írja a BBC. Az ukrán elnök a konferencián arról is beszélt, az orosz agresszió megállításának egyik kulcsa Ukrajna energiastabilitásának garantálása.

A generátorokra ma már „olyan nagy szükség van Ukrajnában, mint a páncélozott járművekre és a golyóálló mellényekre” – mondta.

Az ukrán energetikai infrastruktúrában keletkezett károk miatt átlagosan mintegy két és fél gigawattnyi áram hiányzik, ha azonban az országot 50 millió LED-izzóval látnák el, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régebbi típusok, azzal körülbelül egy gigawatt energiát lehetne megtakarítani, ami mintegy 40 százalékkal csökkentené a hiányt – magyarázta.

Az Európai Unió már vállalta is, hogy 30 millió izzót küld Ukrajnába.

Az ukrán energiahálózatot ért orosz támadások miatt milliók maradtak áram nélkül, jelenleg mintegy 12 millió ember van lekapcsolva az elektromos hálózatról. A tervezett és nem tervezett áramkimaradások az ország szinte minden régióját érintik, és akár napokig is eltarthatnak, miközben számos kulcsfontosságú szolgáltatás (például a kórházak) generátorokra támaszkodik. Zelenszkij elmondása szerint Ukrajna elektromos hálózatának helyreállítása körülbelül 1,5 milliárd euróba kerülne.

A konferencián összesen valamivel több mint 1 milliárd eurót ajánlottak fel összesen a részt vevő országok, ebből 415 millió eurót az energetikai infrastruktúra helyreállítására fordíthatnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!