Vádat emeltek egy klímaaktivista ellen Berlinben, aki odaragasztotta magát egy reneszánsz festmény keretéhez

2022. december 2. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek egy fiatal klímaaktivista ellen Berlinben, aki egy augusztusi akció során odaragasztotta magát Lucas Cranach német festőművész reneszánsz festményének keretéhez – írja az MTI a berlini ügyészség közleménye alapján.

A 20 éves nő a vádirat szerint pillanatragasztóval ragasztotta oda társát és saját magát az idősebb Lucas Cranach német festő által 1504-ben készített, a Pihenő szent család címet viselő festmény értékes, fakeretéhez.

A berlini Gemäldegalierie-ben elkövetett akcióval 2385 eurónyi (977 ezer forint) kárt okoztak.

A fiatalkorúak berlini bírósága szándékos károkozás miatt emelt vádat.

A fiatal klímaaktivisták körében egyre elterjedtebb tiltakozási mód, hogy híres festményeket öntenek le valamivel (például liszttel, paradicsomlevessel, krumplipürével, művérrel vagy fekete trutyival), majd odaragasztják magukat a képhez vagy a falhoz. Az áldozatok között szerepelnek Klimt, Andy Warhol, Van Gogh, Vermeer van Delft és Edvard Munch művei is. Az alkotásokat a legtöbb esetben üveglap védte, így jelentős kárt nem szenvedtek, az akciók viszont így is rongálásnak minősülnek. Eddig azonban nemigen volt példa arra, hogy az aktivisták ügye bíróság elé kerüljön.

Az aktivisták az akciókkal az éhezésre, az élelmiszerhiányra, a túlfogyasztásra és a klímaválságra próbálják meg felhívni a figyelmet. Radikális módszereikről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!