Zelenszkij: Putyin uralma a végső fázisába érkezett, az orosz elnök mindenki számára fenyegetést jelent

2022. október 11. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a hét fejlett ipari ország gazdasági együttműködési szerveződése, a G7-ek keddi, rendkívüli videókonferenciája, melyen az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán vezetői Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel kiegészülve tárgyalták meg az orosz agresszió legújabb fejleményeit.

A G7-ek közös állásfoglalásban álltak ki Ukrajna mellett, elítélték a Kercsi-szoroson átívelő hídon történt szombati szabotázsakcióra hivatkozva elrendelt, a civil infrastruktúrát célzó orosz rakétacsapásokat, és leszögezték:

  • „amíg csak szükséges” folytatni fogják az ország pénzügyi, humanitárius, katonai, diplomáciai és jogi támogatását
  • megadnak Ukrajnának minden szükséges segítséget, hogy megőrizhesse szuverenitását és területi épségét
  • „egy életképes, háborút követő rendezést szem előtt tartva”, készek megállapodásokat kötni az érdekelt országokkal, intézményekkel és Ukrajnával, segítséget nyújtani Kijevnek abban, hogy biztosíthassa a „szabad és demokratikus jövőt” és elejét vehesse „mindenfajta jövőbeli orosz agressziónak”

A G7-ek ezen kívül figyelmeztették Oroszországot, hogy ha vegyi-, biológiai- vagy nukleáris fegyvert vet be, akkor „komoly következményekkel” kell szembenéznie (mondjuk az elmúlt napok-hetek-hónapok hasonló fenyegetéseihez hasonlóan a mostani állásfoglalás is jótékony homályban hagyta a „komoly következmények” pontos jellegét). Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyébként szintén kedden közölte, hogy a katonai szövetség tagjai „szorosan követik az orosz nukleáris erőket”, melyek azonban nem mutatják annak jelét, hogy a Kreml valóban be akarná vetni őket. Rácz András Oroszország-szakértő kedden megjelent elemzésében pedig úgy vélte, hogy az ukrajnai megyék annexiója és az oroszországi mozgósítás pont arra utalnak, hogy Putyin egyelőre konvencionális eszközökkel is elérhetőnek tartja a győzelmet.

A videokonferenciához csatlakozó Volodomir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztette külföldi kollégáit, hogy Putyin uralma utolsó fázisát éli, és „mindannyiunk számára veszélyt jelent”. Az ukrán elnök köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és Olaf Scholz német kancellárnak az Ukrajnának küldött modern légvédelmi rendszerekért – az USA az orosz precíziós rakéták elfogására is alkalmas Nasams rendszereket ígért, Németország pedig a napokban szállította le a korábban ígért nagy manőverezőképességű IRIS-T SL légvédelmi rakétákat.

de arra kérte a G7-eket, hogy az újabb orosz rakétacsapások megelőzése érdekében biztosítsanak további légvédelmi eszközöket Kijev számára. Zelenszkij ezen kívül javaslatot tett egy nemzetközi megfigyelő misszió telepítésére a fehérorosz-ukrán határon, hogy ezen az úton lehessen csökkenteni az esetleges provokációk esélyét, illetve azt, hogy Fehéroroszország közvetlenül is belépjen a konfliktusba Oroszország oldalán.

(MTI, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!