Ukrajna már meg is érkeztek az első német légelhárító rakétaindító rendszerek

2022. október 11. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Ukrajnába a Németország által küldött IRIS-T SL légelhárító rakétarendszer első négy darabja.

– erősítette meg a német védelmi minisztérium a Spiegel értesüléseit. A fegyvereket Németország az ígértnél korábban szállította le, a német fegyverszállításokra eddig nem jellemző sietséget az magyarázhatja, hogy Ukrajna légvédelme az ország energiaellátását célzó orosz rakétacsapások miatt mielőbbi megerősítésre szorul. A szállítmányért Volodomir Zelenszkij kedden a G7-ek videokonferenciáján személyesen is köszönetet mondott Olaf Scholz német kancellárnak.

Az IRIS-T alapvetően egy infravörös célrávezetéssel rendelkező rövid hatótávolságú légiharc-rakéta, melyet Magyarország is megrendelt a Gripenek számára. Azonban a gyártó Diehl a rakétán néhány fontos módosítást eszközölve 2015-ben kialakított egy föld-levegő változatot is, melyet egy nyolc rakétát tartalmazó indítókonténerből lehet kilőni. Az IRIS-T SL alapvetően radarirányítással fogja be célpontját, és a rakéta csak az elfogás végső fázisára vált infravörös célkövetésre.

A Diehl IRIS-T SL légelhárító rendszere a 2022 júniusában a schönefeldireptéren megrendezett Nemzetközi Repülőnapon – Fotó: Wolfgang Kumm / dpa via Getty Images
A Diehl IRIS-T SL légelhárító rendszere a 2022 júniusában a schönefeldireptéren megrendezett Nemzetközi Repülőnapon – Fotó: Wolfgang Kumm / dpa via Getty Images

A rakétának ukrán szempontból talán az a legfontosabb erénye, hogy gázsugár-kormányzásának köszönhetően apró célpontokat, rakétákat, öngyilkos drónokat is képes megsemmisíteni (mondjuk a német adófizetőknek minden egyes elfogás 400 ezer eurójába kerül), így a remények szerint az összesen 11 igényelt indítórendszer képes lesz elfogni az orosz irányított rakétákat és robotrepülőket. Arról azonban nem tudni, hogy az IRIS-rendszerek használatára már megtörtént-e az ukrán személyzet kiképzése, márpedig ez a tényező meghatározza, mikor vetheti be Ukrajna az új fegyvereket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!