A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója személyesen sem tudta elérni Putyinnál a zaporizzsjai biztonsági zóna felállítását

2022. október 11. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország kész a párbeszédre a zaporizzsjai atomerőműről – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Szentpéterváron fogadta Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját. Az orosz elnök „aggasztónak” nevezte az Ukrajna legnagyobb, az orosz hadsereg által március óta megszállt atomerőművénél kialakult helyzetet – melyért egyébként nagyrészt az erőművet élő pajzsnak használó, az egyik turbinacsarnokban járműveket állomásoztató orosz hadsereg a felelős.

Az orosz elnök október 5-én rendelte el az erőmű létesítményeinek orosz szövetségi tulajdonba vételét, és az ukrán személyzetet az ukrán Enerhoatom vádjai szerint kínzással és megfélemlítéssel akarják a Roszatom orosz atomenergetikai konszernbe átigazolni.

Putyin a Grossival folytatott megbeszélés kamerák előtt folytatott részében arról is beszélt, hogy a nukleáris tevékenységet túlzottan átpolitizálták:

Számítunk az önök erőfeszítéseire, hogy a retorikát lecsillapítsuk, és tevékenységünknek és együttműködésünknek ezt a területét normalizáljuk, a világ színpadán zajló zavaros és bonyolult folyamatok ellenére.

A találkozóról a NAÜ is csak a zaporizzsjai atomerőmű térségében folyó harcok veszélyességét ecsetelő közleményt adott ki, és megírta, hogy Grossi Putyinnak is megismételte kérését egy, a létesítmény körüli biztonsági zóna kialakítására – amire Oroszország a nyilvános nyilatkozatok alapján nem mondott semmit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!