Rendkívüli megbeszélést tartanak a G7 tagállamai, figyelmeztetik Belaruszt, maradjon ki a háborúból

2022. október 11. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Diplomáciai frontjelentésünk következik:

  • A vezető demokratikus piacgazdaságok szervezete, a G7 kedden dél körül ült össze egy virtuális válságtanácskozásra, melyen Zelenszkij is részt vesz, és melyen értelemszerűen az ukrajnai helyzetet tárgyalja meg az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán vezetője. Az ukrán elnök újabb katonai segélyeket kér az egyébként országát egytől-egyig támogató tagoktól, melyek közleményben fogják figyelmeztetni az Oroszországgal a szoros katonai kooperációt tervezgető Belaruszt, maradjon távol az orosz-ukrán háborútól.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön találkozik Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel a kazahsztáni Asztanában, ahol a két vezető még csak nem is az ukrajnai béke lehetőségeiről cserél eszmét, hanem arról, hogy Törökország hogyan tudna közvetíteni Moszkva és az Ukrajnát támogató nyugati hatalmak között. Ugyan Törökország a NATO tagja, az ukrán légierő egyik fő drónbeszállítója és Oroszország riválisa Líbia és Szíria kliensháborúiban, de közben Erdoğan mindig is nagy gondot fordított arra, hogy megtartsa a Putyinnal ápolt személyes jó kapcsolatát, és megtartsa közvetítő szerepét Kelet és Nyugat között (a bonyolult török-orosz viszonyról a márciusi fegyverszüneti próbálkozások kapcsán írtam). Putyin és Erdoğan legutóbb a Sanghaji Együttműködési Szervezet szeptemberi, üzbegisztáni csúcstalálkozóján beszélt, akkor a török elnök felfedezte tárgyalópartnerében a békevágy jeleit (a találkozó után azután jött a feketeleves, Putyin annektált négy ukrán megyét és elrendelte a tartalékosok mozgósítását).
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország komoly érdeklődés esetén „nem zárkózik el” egy Putyin-Biden-csúcstalálkozótól a november G20- konferencián, azonban a Kreml és a Fehér Ház jelenleg ott tart, hogy egymást vádolják a kapcsolatfelvétel elmulasztásával. A világ 19 jelentősebb gazdasági hatalmát és az egységes entitásként megjelenő Európai Uniót tömörítő szervezet Balin tartja csúcstalálkozóját november 15-16-án. Az esemény pikantériáját az adja, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök és az Ukrajna államiságának megsemmisítésére törő Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszerre vehetnek részt rajta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!