A NAÜ-főigazgató szerint mindkét fél nyitott a zaporizzsjai erőmű körüli biztonsági zónára

2022. szeptember 12. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi szavai alapján nem kizárt, hogy sikerül megállapodásra jutni a zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonsági övezet létrehozásáról.

Rafael Grossi NAÜ-főigazgató a 2022. szeptember 12-i bécsi sajtótájékoztatón – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters
Rafael Grossi NAÜ-főigazgató a 2022. szeptember 12-i bécsi sajtótájékoztatón – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Az oroszok által még korábban elfoglalt erőmű körül az utóbbi hetekben sok az aggodalom, mert több jel is arra utalt, hogy az oroszok élő pajzsként használják, ami a nukleáris katasztrófa esélyét is magában hordozza – még ha a csernobilihez hasonló hatású baleset nem is valószínű.

Az aggályokat megerősítette a NAÜ munkatársai – köztük Grossi – által lefolytatott helyszíni vizsgálat, illetve az az alapján múlt héten kiadott jelentés is, amely igazolta az erős orosz katonai jelenlétet az erőmű területén. Maga a jelentés is tartalmazta a javaslatot egy biztonsági övezet létrehozására, de ennek a szükségességét azóta Grossi külön is hangsúlyozta. A friss nyilatkozata alapján pedig nem kizárt, hogy ez akár össze is jöhet:

„Láttam jeleit annak, hogy érdekli őket ez a megállapodás. Azt látom, hogy két olyan fél van, amelyik együttműködik velünk, amelyik kérdéseket tesz fel, sok kérdést”

– mondta egy sajtótájékoztatón. A megvitatás alatt álló kérdések közé tartozik a biztonsági övezet sugara és a NAÜ munkatársainak szerepe az övezet létrehozásában, illetve fenntartásában.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!