NAÜ-főigazgató: Azonnal létre kell hozni a nukleáris biztonsági övezetet a zaporizzsjai erőmű körül

2022. szeptember 9. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nukleáris biztonsági és védelmi övezetet hivatalosan a kedden kiadott jelentésében vetette fel a Nemzetköz Atomenergia-ügynökség – erről bővebben itt írtunk –, a szervezet főigazgatója, Rafael Grossi pedig azóta is beszélt már róla, hangsúlyozva, hogy ez szerényebb lenne, mint a teljes demilitarizálás, de az erőmű elleni támadásokat meg lehetne akadályozni vele. Ennek lényege tulajdonképpen az lenne, hogy a felek állapodjanak meg abban, hogy egyikük sem fogja lőni az erőművet és annak környékét.

Grossi most azért beszélt megint erről egy, a NAÜ Twitter-oldalán is megosztott videóban, mert a közeli Enerhodarban teljes áramszünetet okozott egy tüzérségi támadás, de az nem volt egyértelmű, hogy újabb támadásról beszél, vagy arról, ami napokkal ezelőtt történt. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a főigazgató szerint ez az erőmű biztonságos működésére is hatással volt, és kicsi az esélye, hogy az erőműn kívüli áramellátást vissza lehet így állítani.

Mint mondta, a támadások a személyzetet is veszélyeztetik, és a kellő mennyiségű alkalmazott jelenlétét is nehezebb így garantálni, ezek pedig együttesen komolyan megnövelték egy esetleges nukleáris baleset esélyeit. Ezért kellene szerinte minél előbb létrehozni a nukleáris biztonsági és védelmi övezetet, nem pedig katonai műveletekkel eldönteni az erőmű sorsát, vagy túszul ejteni a létesítményt, ennek ugyanis túl komolyak a potenciális következményei. Grossi hozzátette, hogy a NAÜ-szakemberei továbbra is ott vannak az erőműben, és segíthetnek is az övezet létrehozatalában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!