Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

2022. szeptember 6. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben – állapította meg kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat.

Az ENSZ szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében.

A NAÜ atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be – írja az MTI.

A jelentés megállapítja, hogy „az orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet”. A NAÜ a megfelelő munkakörülmények helyreállítását szorgalmazza az erőműben dolgozók számára.

A szervezet helyszínen járt küldöttsége a jelentésében megerősítette, hogy Oroszország „katonai személyzetet, járműveket és felszereléseket telepített a zaporizzsjai atomerőmű különböző részeire, például több katonai teherautót az 1-es és 2-es energiablokk turbinacsarnokának első emeletére”. A NAÜ-misszió rögzítette a Roszatom orosz atomenergetikai konszern szakértői csoportjának jelenlétét is, amely az orosz álláspont szerint „tanácsokat ad” a nukleáris biztonságot és egyéb intézkedéseket érintően az atomerőmű vezetőségének.

A NAÜ úgy véli, a Roszatom műszaki személyzetének jelenléte megzavarhatja az operatív irányítás megszokott munkáját, és súrlódásokat okozhat a döntéshozatali folyamatban.

Sziget üzemmód

A NAÜ szerint az egyetlen üzemben lévő reaktor „az erőmű számára szükséges biztonsági és egyéb feladatok ellátására termel áramot”. Az erőmű viszont rendszerint külső hálózatról kap áramot a reaktorhoz szükséges kulcsfontosságú hűtőrendszer működtetéséhez, és a NAÜ ajánlja a külső áramszolgáltatás újbóli biztosítását.

Ezt támasztja alá Mycle Schneider kanadai független atomenergia-szakértő véleménye is. Szerinte az erőmű feltehetően „sziget” üzemben működik, illetve csak a saját szükségletei ellátásához termel áramot, ami nagyon megbízhatatlan.

Az ENSZ-szervezet szorgalmazza, hogy valamennyi érintett fél vegyen részt az erőmű folyamatos biztonságának fenntartásában, hogy az erőműben tartsanak rendszeresen vészhelyzeti gyakorlatokat, és javítsák a kommunikációt.

A NAÜ küldöttségét vezető főigazgató, Rafael Grossi a tervek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsát is tájékoztatja a tapasztalataikról.

Folytatódnak a harcok

Időközben kedden is folytatódott a tüzérségi támadás a zaporizzsjai atomerőmű körül, egy nappal azután, hogy a létesítményt ismét lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról.

Oroszország az ukrán hadsereget vádolja az erőmű közelében fekvő Enerhodar város elleni tüzérségi támadással, míg az ukrán fél szerint az orosz erők támadták a várost a Dnyeper túloldalán fekvő Nikopolból.

A világ vezetői az orosz erők által az ukrajnai invázió kezdete után, márciusban megszállt erőmű demilitarizálását sürgetik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!